Youtube Parayı Nereden Kazanıyor?

Youtube Parayı Nereden Kazanıyor?

Youtube Parayı Nereden Kazanıyor?

Soru: Youtube ( Google ) milyonlarca kullaniciya para odeyip ustune ustluk nasil kar elde ediyor?
Yalnizca 5 yasindaki bir kiz cocugu yilda 18 milyon dolar kazaniyor. 100 kisiye benzer sekilde odeme yapsa 1.8milyar dolar ediyor yilda.. Eh hepimizin bildigi üzere 500milyonun uzerinde kullanici var bunlarin arasinda en az 2 milyonu benzer ozellikleri tasisa altindan kalkilamaz bir hal almasi gerek. Arastirdigimda da bulamadim pek birsey. Umarim uygun cevaplar alirim.

Cevap: Görselde google’ın (ve dolayısıyla youtube) üst şirketi olan alphabet’in gelirleri gösterilmiş. Gelirlerinin neredeyse %90 ı reklamlardan geliyor. Google arama motoru, youtube, gmail, google drive google maps falan hep reklamcılık için bir altyapı işlevi görüyor. Google kazandığı paranın %40’ını içerik üreticileri ile paylaşıyor.

Sunucu masrafları vergiler hukuk harcamaları v.s… yine google karşılıyor. Bilmeyenler için şunuda söyleyelim Youtube Google’ın bir parçasıdır. Ve borsada bu Google’ın adı içinde tüm google varlıklarınıda kapsayan alpahabet’s olarak geçer.

Google Gelirleri Grafik

Herhangi bir Tv kanalını izlerken, örnek veriyorum, Türkiye’de en çok izlenenlerden biri “Survivor” izliyorsunuz. reklam kuşağı da yayınlanan tüm firmalar bu reklam kuşağına girebilmek için ciddi paralar ödüyorlar. Televizyon bu kuşaktaki reklamları pahalı satmak zorunda.

Çünkü en değerli programı. Ve asıl önemli olan şey şu; Bu programda çıkan reklamlar İzleyen herkes’in aynı anda gördüğü reklamlar. Dolayısı ile, 20 dk. lık reklam kuşağında. 40 adet reklam satmıştır mesela televizyon üstü yok. O yüzden pahalı olmak zorunda. Gelelim Youtube reklamlarına.

Biraz önce bir arkadaşımızın da bahsettiği gibi, yotube bir google şirketi olduğu için, youtube, tüm datayı ve kişisel bilgileri google’dan çekmenin büyük üstünlüğünü kullanıyor. Bu nası oluyor peki? Biraz önce Survivor örneği verdim Tv kanalında.

Bu program içerisinde 3 ayrı reklam kuşağı koysa ve ortalama bir kuşağa 40 reklam koysa bile toplam en fazla 30 snlik 120 reklam satabilir.

Peki Yotube da izlediğiniz herhangi bir içerikte nasıl oluyor. Mesela bir yemek tarifi videosu izliyorsunuz Youtube da. ve o içeriği izlerken çıkan reklam, sadece size özel çıkıyor. ve dieylim ki 10 dk. süren bir video da 3 kez reklam çıktı karşınıza. bir başkası izlerken ona çıkan 3 adet reklam tamamen farklı firmalar olabiliyor, bunu da sizin google da yaptığınız aramalar dikkate alan bir algoritma, size özel reklamları size yayınlıyor.

Dolayısı ile, bu içeriği izleyen 1 kişi üç tane farklı firma görüyor (ve sizin ilgi alanınız olduğu için çok daha faydalı bir reklam) bu içeriği 1 milyon kişi izlemişse Yotube bunu 3 milyon firmaya satma esnekliğine sahip. başa dönecek olursak, Survivor aynı yayına 120 firmaya satmıştı, saçma bir yemek videosu çok daha fazla firmaya satılabiliyor.

Asıl önemli olan şey Yotube da bulunan içerik sayısı ve farklılıkları o kadar sonsuz ki, hiç bir tv kanalı bununla yarışamayacak durumda.

Haliyle, sonuç olarak siz bir ayakkabı üreticisiniz. 100 bin Tl ye bir kuşak “Survivor” a mı girersiniz. yoksa 10 bin tl ödeyerek bambaşka içeriklerle milyonlarca kişinin izleyeceği youtube mu seçersiniz. Üstelik reklamlarınızı izleyen büyük bir çoğunluk, google’dan ayakkabı araması yapmış olan kişiler…

1 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir