Çiftçiler, bankalardan aylık ödemeli veya yıllık ödemeli kredi kullanabilirler. Tarımsal amaçlı kredi kullandıran bankaların, tarım bankacılığındaki paylarına bakıldığında senelik, yüzde 20 ile yüzde 35 arasında büyüme hedefleri ortaya koyması, sektöre olan önemi bir kere daha gözler önüne serebiliyor. Kredi kullanan çiftçiler, kredilerinin gecikmeye düşmesi halinde neler ile karşılaşabileceğini de merak ediyor. Çoğu kişi sicil bozulması, kırmızı kalem gibi korkular içerisine giriyor. Peki tarımsal krediler gecikmeye düşmesi halinde ne kadar süre içerisinde ödenmesi gerekiyor? İşte Detaylar;

Aylık ödemeli kredilerde, tarımsal kredi ile bireysel kredi arasında herhangi bir fark yoktur. Sadece kredinin kullandırıldığı kişi farklı sektör çalışanıdır. Ancak yıllık ödemeli krediler gecikmeye düşerse ne olur? Çiftçilerin çoğu yıllık ödemeli kredi kullanmaktadırlar, bu kredilerin ödeme günü geldiğinde gecikme süresi ne kadardır? Bu soruların hepsinin yanıtını sizler için derliyoruz.
Yıllık ödemeli bir kredi, aynı aylık ödemeli bir kredi gibi, gecikmeye düştüğü günden itibaren 62 gün içerisinde halen borç ödenmemişse, kredi kullanan kişiye ihtarname çekilir. Ve kredi kullanan kişi borcunu ödemeye geldiğinde, ihtarname masrafını da ödemeyle yükümlüdür. Aynı zamanda her gecikmeye düşülen kredi ve gecikmeye düşülen süre, kişinin kredi puanını da olumsuz yönde etkilemektedir. Yıllık ödemeli krediler (konut kredileri hariç) bankacılık dilinde kredi kayıt bürosu dediğimiz KKB ekranına yansımazlar. Memzuç dediğimiz ekranlarda faiz tahakkuku olarak incelenirler. Kredi gecikmesinden dolayı faiz tahakkuku izlenen müşteriler, ödeme dekontlarını getirmediği sürece veya ilgili ekranlardan faiz tahakkuku silinene kadar ilaveten kredi kullanamazlar. Aynı zamanda kredisi 62 gün gecikmeye uğramış kişinin bankalar nezdinde KKB ekranlarında idari takip kodu bulunmaktadır uyarısı izlenmektedir.
Peki bankalar yıllık ödemeli kredileri ne zaman avukata verirler?
Bu sorumuzun cevabı da yine aylık ödemeli bireysel kredilerden farkı olmaksızın, 90 gün içerisinde ödenmediği taktirde yıllık ödemeli krediler avukata aktarılır. Avukata aktarılan borçlu için KKB ekranlarında artık kanuni takip borcu bulunmaktadır ibaresi eklenecektir. Halk dilindeki kırmızı kalem, sicil bozulması denilen olay kanuni takip kodudur. Borcu avukata aktarılmış çiftçiler borçlarını hemen kapatsalar dahi, bir kaç yıl (istisnalar hariç) bankalarla çalışamayacaktır. Bu sebeple gecikmeye düşülen kredinin, gecikme süresi son derece önemlidir.