Kadınların doğum sancısı, ilerleyen tıp sayesinde bir işkence olmaktan çıkıyor. Sezaryen doğum ameliyatlarında en çok kullanılan iki yöntem; epidural anestezi – spinal anestezi. Sezaryen ameliyatlar sırasında genel anestezi kullanılmayacaksa bu iki yöntemden biri kullanılır.
Spinal, sezaryen gibi belden aşağı ameliyatlarda kullanılan bir anestezi biçimidir. Hasta spinal anestezi aldığında bilincini kaybetmez. Doğumu izleyebilir ya da dinlenebilir. Çeşitli nedenlerle genel anestezi alamayan kişilerde ve ya doğum esnasında bilincini kaybetmek istemeyen anne adaylarında oldukça sık kullanılır. Spinal anestezi, epidural anesteziye oranla daha hızlı etki eder, ancak etkisi sadece bir saattir.
Spinal Anestezi Nasıl Uygulanır?
Doğum sırasında annenin doğum sancılarını gidermek için bel bölgesinden omuriliğe doğru bir iğne yapılır. Yan yatış ya da oturur vaziyette Spinal bölgeye yapılan iğne çok dikkatli yapılmalı. Bir ya da 2 dakika gibi çok kısa bir sürede etkisini gösterir. Spinal anestezi, bazen baş ağrısı, kusma ve bulantı gibi yan etkiler yapabilir. Bu yan etkiler genel olarak karşılaşılan durumlardır ve hastanın birkaç gün dinlenmesi gerekmektedir.
Sezaryen ameliyatlarında kullanılan kısmı anesteziler bazen kombine olarak da uygulanmaktadır. Doktorun uzmanlığı doğrultusunda gerektiğinde hem spinal anestezi hem de epidural anestezi aynı anda uygulanabilir.
Spinal anestezi, epidural ya da kombine anestezi (spinal-epidural) normal doğumlarda değil, sezaryen ameliyatlarında kullanılır.