Ekmek arası bir şeyler yemeyi oldum olası sevmişimdir. Çocukluğumdan beri en favori atıştırmalığım ekmek arası zeytin olmuştur. Hele yaza doğru güneş görmüş domates, salatalık, yeşil soğan ve yeşil biberle yapılan sandviçin tadına doyum olmaz.
Batıda bu sandviçleri daha değişik bir teknikle yapıyorlar. Hem görünüşü çok güzel oluyor hem de lezzeti. Home TV de bir çok kez denk geldi ; Emeril, Martha, Nigella çok kereler programlarında benzer sandviçler yaptılar.
Bu sandviçler ufak bir öğlen atıştırmalığı; ya da hafta sonu dışarıda, piknikte ya da bir su kenarında ayakta dururken kolaylıkla yenebilecek çok pratik yemekler. En güzel tarafı seçenekler sonsuz. Yani bir sandviçe en fazla ne kadar malzeme koyabilirsiniz ki. Ama bu sandviç öyle değil. İstediğiniz kadar çeşitli malzemeyi, dilediğiniz kadar çok koyabilirsiniz.
Ben bu tarifte size somonla yapılanı anlatacağım. Tabi ki bu somon yerine ton balığı da kullanabilirsiniz. Ama ben konserve kullanımına karşı olduğum için somonla anlattım tarifi. Siz yine de üşenmeyin somonla yapın derim ben. Taze malzeme daima lezzette farklılık yaratır.
Somonu buharda haşlayınca ya da ızgarada pişirip soğumaya bırakınca, onunla ton balığı ile yaptığınız her şeyi yapabilirsiniz. Makarnalara, salatalara, sandviçlere nereye isterseniz koyabilirsiniz… Kızım Nil sadece yağlayarak bile yiyor somonu. O zaman tam ton balığı gibi oluyor. Hatta ona ‘’ev yapımı ton balığı’’ diyor. Ben de karıştırmıyorum kafasını tabii, şimdilik öyle bilsin…:)
Burada kullanacağımız ekmek ekşi mayalı olacak. Yuvarlak Trabzon ekmekleri var ya, işte onlardan. Ama eğer İstanbul’da oturuyorsanız Kantin’in ekşi mayalı ekmeklerini mutlaka tadın derim. Onlar bir başka. Tadı, kokusu, dokusu her şeyiyle özel bir ürün. En azından bir kez deneyin, bayılacaksınız.
Ön hazırlık olarak somonu birkaç saat önceden ızgarada güzelce pişirip, kılçıklarından ayırıp dolaba koyup, dinlendiriyoruz. İyice soğuyunca daha güzel oluyor bu sandviç. Başka da bir şeye gerek yok. Çok basit. Geriye; ekmeğin içini oyup birbiriyle iyi arkadaş olan malzemeleri bir araya getirip, ortaya çıkan lezzet harmonisinin tadını çıkarmak kalıyor.
İşte tarifimiz…
Malzemeler :
- 1 adet yuvarlak küçük ekşi mayalı ekmek ( yaklaşık 20 cm çapında )
- 1 kalın dilim somon
- 2 adet haşlanmış yumurta
- 3 tepeleme kaşık mayonez
- 6-7 tepeleme tatlı kaşığı hardal
- 2 kaşık sirke
- 1 limon
- 2 çorba kaşığı zeytin yağı
- Roka ( 1/4 demet )
- Dereotu ( 1/2 demet )
- Maydonoz ( 5-6 dal )
- Kuru soğan
- Kapari
Yapılışı :
- Somonu fırının ızgara modunda güzelce pişiriyoruz. Ortalama 20-25 dakika sürebilir. Fırından fırına farklılık gösterebilir. Pişince kılçıklarını ayırıp, ufak parçalara bölerek buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
- 2 yumurtamızı katı olarak haşlıyoruz. Ama dikkat edin, çok haşlamayın. Yumurtalar çok haşlandığında sarı kısmın dışında gri bir halka oluşur. Bunu istemeyiz. Genelde kaynadıktan sonra 4-5 dakika içerisinde istediğimiz kıvama gelecektir.
- Bütün yeşillikleri güzelce yıkayıp, iyice kurutuyoruz. Eğer yeşillikler ıslak kalırsa, sandviçimizi de ıslatır, bu da tadının bozulmasına sebep olur. En güzeli sebze kurutucusunda iyice kurutmak.
- Yıkayıp kuruttuğumuz yeşilliklerimizi salata için doğradığımız şekilde, ne çok küçük, ne de çok büyük olmayacak şekilde doğrayıp, tuz limon ekliyoruz. ( Tuz limonu en son da ekleyebilirsiniz. Böylece yeşillikler ölmez.)
- Bir kenarda bir kasenin içinde mayonez, hardal, 3 çorba kaşığı kadar dereotu, yarım limonun suyu, 2 kaşık sirke, iki çorba kaşığı kadar zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı kadar kapariyi karıştırıyoruz. İçine küçük bir kuru soğanı küp küp doğrayıp ekliyoruz. Güzelce karıştırıyoruz. Ben hardal tadını sevdiğim için bu karışıma 1 çay kaşığı kadar da sarı hardal tozu ekliyorum.
- Şimdi eğlence başlıyor. Ekmeğimizi ortadan ikiye kesip içini boşaltıyoruz. Ekmeğin içini iyice almaya çalışın. Ve hazırladığımız mayonezli karışımı bolca her iki parçanın da içine sürüyoruz. Bu karışımdan 2 çorba kaşığı kadar artırın.
- Mayonezli karışımdan sonra sırayla tuzlayıp limonladığımız yeşillikleri, halka doğradığımız yumurtaları, somon balığını katmanlar halinde koyuyoruz. Artırdığımız iki kaşık mayonezli karışımdan somonun üzerine güzelce yayıyoruz.
- Daha sonra halka doğradığımız kuru soğanları, yine halka doğranmış icebergimizi güzelce sandviçimizin üzerine yayıyoruz.
- Sandviçimizin kapak tarafına da yeşillik karışımımızdan bolca koyup, kapağı güzelce kapatıyoruz.
- Sandviçimizi kapattıktan sonra streç filmle, şeklini kaybetmesine izin vermeyecek şekilde güzelce sarıyoruz. . Dışarıdan baktığınızda sanki hiç kesilmemiş gibi görünecek.
- Sardığımız sandviçimizin üzerine ağırlık koyarak, ( ben döküm tavamı kullandım ) 1 saat kadar buzdolabında, tüm tatlar birbirine geçene kadar bekletiyoruz.
- Daha sonra dilimleyerek servis ediyoruz.