Selülit Nedir Nasıl Geçer?
Selüloit cilt yüzeyinde görünen çukurlu yapılardır. Genellikle kalça bölgesinde sıklıkla rastlanan selüloit karın ve uyluk bölgesinde de görülür. Cilt problemi olarak karşımıza çıkar ve kadınların hoşlanmadığı bir sorundur. Cildin epidermi ve dermis katmanlarında yağ birikmesi ile oluşan bir cilt problemidir. Yağ dokusunda meydana gelen genişlemeler sonucunda bantlar yağ dokusunu sıkıştırır ve girintili çıkıntılı bir yapı oluşmasına neden olur. Bu görünüme de selüloit adı verilir.
Selülit Oluşma Nedenleri Nelerdir?
Selüloittin nasıl bir oluşuma sahip olduğu hakkında net bir bilgi söz konusu değildir. Fakat deri altında oluşan yağ tabakası ve bağ dokunun bir etkileşimi sonucu meydana geldiği biliniyor. Selüloit oluşumuna neden olabileceği düşünülen olası nedenler arasında ise ilk başta hormonsal değişimler yer alıyor. Genetik etkenlerin yerinin de oldukça fazla olduğu düşünülen bir gerçektir. Ayrıca aşırı kilo alıp verme ya da ani kilo alıp verme durumları da söz konusudur.
Sağlıksız beslenme ve kötü alışkanlıklar da bir diğer etkendir. Hareketsiz yaşama ek aşırı dar kıyafet seçiminin de selüloit yaptığı düşünülüyor. Fakat selüloittin sağlıklı bir bireyde görülmesi de oldukça doğal bir durumdur. Spor yapanlarda da yağ dağılımına bağlı olarak bölgesel selüloit problemi yaşanabilir. Kadınların birçoğunun karşılaştığı bir sorundur diyebiliriz.
Selülit Kimlerde Daha Çok Görülür?
Araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda ergenlik çağını atlatmış kadınların büyük bir kısmında selüloit görüldüğü biliniyor. Peki yaş faktörünün selüloit üzerinde ki etkisi nedir? Tabi ki yaş ile birlikte bu oran giderek artıyor. İleriki yaşlarda yağ yakım gücü, hareketsiz yaşam, beslenme şekilleri gibi alışkanlıkların değişimine bağlı olarak selüloit görülme oranı da artar. Ayrıca vücut metabolizmasının daha yavaş çalıştığı düşünülürse selüloittin yaş ilerledikçe görülme sıklığı da artar. İncelen deri tabakası da bu bağlamda etkilidir.
Açık renkli kadınların selüloitte yakalanma olasılığı daha fazladır. Erkeklerde bu oran kadınlara göre çok çok düşüktür. Erkeklerin yağ dokusu kadınların yağ dokusundan tamamen farklı bir işlevsel özelliğe sahiptir. Bu da selüloitte yatkın olmadığını gösterir diyebiliriz. Hareketsiz bir yaşam tarzı ve aşırı kilo alımı selüloitti tetikleyen unsurlardır. Hamile kadınlarda da sıklıkla karşılaşılan bir sorundur.
Selülit Belirtileri ve Tedavisi
Selüloit bir cilt problemi olduğu için gözle görülür. Kalça, karın ve uyluk bölgelerinde sıklıkla karşılaşılan girintili çıkıntılı bir görünüme sahip cilt problemi olarak karşımıza çıkıyor. Hafif selüloittin ciltte fazla belli olmayan bir görünümü vardır. Portakal kabuğu veya süzme peynir gibi isimler ile tabir edilebilir. Daha yoğun selüloit şikayetleri ise tamamen gözle görülür çukurluklara sahiptir. Kadınların kalçalarında ve uyluk bölgelerinde oldukça yoğun bir görüntü oluşturabilir.
Fakat bazen hamilelik gibi durumlar sonu da karın ve üst kollarda da görülme ihtimali vardır. Cilt sorunu olan selüloit tedavi gerektiren ciddi bir hastalık değildir. Fakat görünümden rahatsız olan birçok kadın tedavi yöntemleri aramaya başlar.
Selülit Nasıl Geçer Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Selüloit üç aşaması olan bir cilt problemidir. Üç derecenin de farklı tedavi aşamaları mevcuttur. Aslında tedavi yöntemleri kalıcı çözümler sağlamayabilir. Daha iyi bir görünüm için denenebilir yöntemlerdir. Aşırı kiloya sahip bireyler ise kilo vererek başlayabilir. Sağlıklı ve düzenli beslenmeye ek daha hareketli bir yaşam stilinin seçilmesi de etkili bir yöntemdir. Lazer ve radyo frekans sistemleri ile daha kalıcı ve güzel bir görünüm sağlanabilir. Ömür boyu kalıcı olmayan sonuçlar verse de kişinin daha iyi hissetmesini sağlayabilir.
Lazer destekli liposuction yönteminde çoğu kişi tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Cilt altına yerleştirilen bir tüp yardımı ile cilt altına yerleşen yağ tabakasının emilimi sağlanır. Bu yöntem ile cilt daha iyi görünüme sahip olabilir lakin daha sonra yağ oluşması olası bir durumdur. Kriyolipoliz yöntemi de diğer umut verici selüloit tedavilerinden biridir. Bu yöntem ile dondurma işlemi sağlanır. Vücut daha fit bir görünüme kavuşur.
Ultrason tedavisi ise tamamen cerrahi olmayan bir yöntemdir. Ses dalgası ile yapılan bu tedavi kısa süreli iyileştirme yöntemidir. Bölgesel kullanılan bazı kremler de selüloit oluşumu tedavisinde başarılıdır. Alanında uzman kişilerden krem önerileri alınabilir. Selüloit oluşumu yüzde yüz önlenemez fakat oluşumunu geciktirecek hayat standartları çerçevesinde yaşam sürdürülebilir.