Rahim Ağzında Yara (Servikal Erozyon) Nedir?

Rahim Ağzında Yara (Servikal Erozyon) Nedir?

Rahim Ağzında Yara (Servikal Erozyon) Nedir?

Kadınların sıklıkla şikâyet ettikleri vajinal akıntıların sebepleri oldukça fazladır. Vajinal akıntı üşütme sonucu gelişiyorsa kasıklarda ağrı ile beraber seyreder. Bunun haricinde çeşitli yollar ile bulaşan mikroorganizmalarda bu akıntılara sebep olur.

Tedaviye başvurulmayan vajinal akıntı rahatsızlığı sonunda kronikleşir ve enfeksiyonlara yol açarak ağrısı dinmeyen kasık ve karın sancılarına dönüşür.

Bu kronikleşme sonucunda en sık rastlanan durum ise halk arasında rahim ağzı yarası olarak bilinen servikal erozyondur. Bu durum bazı kadınlarda belirti vermezken bazılarında şiddetli ağrılar yaşatabilir.

Rahim ağzı yaralarının sebebi her seferinde bulunamamakla birlikte yaraların bazen kendiliğinde iyileştiği durumlarda gözlemlenir. Rahim ağzı yarası olarak tanımlanan bu durum aslında yara olmayıp tamamen farklı hücrelerin bulunmamaları gereken yerlerde konumlanmasıdır.

Rahim ağzı içinden gelen hücreler normalde yerinde olması gereken hücrelerin yerini alarak özellikleri açısından daha kırmızı olan ve enfeksiyon ile kanamaya yatkın bir alan oluştururlar.

Bu durumun sonucunda yara görünümü alan kırmızı bir alan meydana gelir.Her yaş kadında görülebilen bu durum bazı kadınlarda belirti vermeyerek muayene esnasında saptanır. Bazı kadınlarda ise aşırı akıntıya sebep olup ağrıda beraberinde seyreder. Rahim ağzı yarası akıntısı kokusuz, beyaz ve şeffaftır. Eğer akıntıda bir iltihabik durum var ise kokulu ve iz bırakan özellikte de olabilir.

Jinekologunuz tarafından saptanan durum sonrasında rahim ağzı yarasına sebep olan etkenler saptandığında tedavisi daha kolay olabilir. Sebebi belirlenemeyen ve kendiliğinden iyileşmeyen yaralarda ise yakma işlemi olarak adlandırılan koterizasyon veya dondurma diğer adı ile kriyoterapi uygulanır. Bu yöntemler sanıldığının aksine ağrısız ve çok kolay uygulanan yöntemlerdir.

Ayrıca yakma ve dondurma işlemi ile %90 oranında da başarı sağlanarak kesin sonucun alınması için 3 ila 4 hafta arası bir sürenin geçmesi beklenir.Rahim ağzı yaralarında kadınları korkutan asıl neden rahim ağzı kanseri riski taşıyıp taşımadıklarıdır.

Rahim ağzı kanseri diye tanımlanan kanser türde ilk zamanlar yara görünümünde olduğundan mutlaka yakma ve dondurma işlemini uygulatmadan önce gereken tüm testleri yaptırmanız gerekiyor. Bunlar kolposkopik inceleme ve biyosidir Bu gibi durumlarla ilgili doktorunuz gereken tüm bilgileri vererek ve gereken tüm testleri uygulayacaktır. Testlerin uygulanıp sonuçlarında her hangi bir probleme rastlanamadığında gereken tedavi yöntemleri artık uygulanabilir.

Naboth (Nabothi) Kisti Nedir?

Rahim ağzında gözlemlenen küçük kistlere nabothi kistleri denilir. Mukus adı verilen sarı beyaz renkli ve sümüksü kıvamlı bir sıvı ile dolu olan kistlerin büyüklükleri de 2 ila10 mm arasında olur.Doğum yapmış kadınlarda daha sık görülen bu kistler aslında normalde rahim ağzrıda bulunan ve salgı salgılayan nabothi bezleri nin tıkanması sonucunda oluşur.

Tıkanma sebepleri arasında doğum travması ve iltihaplanma olabileceği gibi başka sebeplerde bu oluşuma neden olabilir. Tıkanma sonucunda küçük kistler oluşur. Bu kistlerin tedavisine gerek yoktur. Çok büyük ya da şüpheli görülen durumlarda ise gerekli testlerin mutlaka yapılaması gerekir.

Eğer ağrıya sebep oluyorlar ise ve test sonucunda herhangi olumsuz bir sonuçla karşılaşılmadıysa koter ile yakılarak içleri boşaltılabilir.

5 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir