Omuz Çıkığı Ameliyatı Kişisel Tecrübeler

Omuz Çıkığı Ameliyatı Kişisel Tecrübeler

Omuz Çıkığı Ameliyatı Kişisel Tecrübeler

Daha önce 3 kez omuzum çıktı ve en sonunda ameliyat oldum, bu süreçte yaşadıklarım tecrübeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Çıkan omuz eskisi gibi sağlam olur mu?

Hayır, omuz yerinden çıktıktan sonra bir daha eskisi gibi olmaz ve tekrarlama olasılığı çok fazladır.

Omuzun tekrar çıkma olasılığı nedir?

Yaşla alakası var bu durumun, ilk çıkık genç yaşlarda olmuşsa (35 yaş ve altında) tekrarlama olasılığı %80 civarındadır. Hastane kayıtlarına göre omuzu bir kere çıkan bir kişi er yada geç aradan 10 senede geçse ikinci çıkıla %80 ihtimalle tekrar hastaneye gidiyor. 40 yaş üstü çıkıklarda ise tekrarlama olasılığı %30.

Benim hikayem; Omuzum ilk kez spor salonunda çıktı. Elimdeki ağırlığın arkaya kaçması ile birlikte ilk omuz çıkığını yaşamış oldum. Apar topar doktora gittim ve bayıltılarak yerine takıldı. Omuz çıkığı yaşayanlar bilir, çok pis bir acısı var. Daha önce kırık tecrübelerimde oldu ama çıkık kırıktan 40 kat daha fazla acı veriyor. Omuz çıktıktan sonra bir an önce yerine takılması gerekir, süre uzadıkça ağrı katlanarak artmaya başlıyor. Yerine takılması için hastanede 2-3 saat kadar bekleyince acı dayanılmaz boyutlara ulaşmıştı. Her neyse doktora gittim ve yerine taktılar. Daha sonra 1 ay kullanmam için sargı verdi. Tam 5 yıl boyunca ikinci kez çıkık yaşamadım. Fakat yinede omuzumu güçsüz ve güvensiz hissediyordum. Sağlam olan gibi olmadığını hissedebiliyordum. Örneğin uzun süre yürüdüğüm zaman kolu sallamaktan dolayı olsa gerek eve geldiğimde omuzum ağırıyordu. Omuzun iyi olmadığını bildiğim için kıyafet giyerken v.s dikkat ediyordum. Çünkü basit ve ters hareketlerde çıkma şansı daha yüksek.

İkinci çıkığı ise denizde yaşadım, yüzmenin eklemlere iyi geleceği v.s yazıyordu internette bende sürekli yüzüyordum. Yüzerken çıkacağına ihtimal hiç vermiyordum. Denize girdiğim gün denizde hiç dalga yoktu çarşaf gibiydi, bende denizin bu kadar duru olmasından dolayı aldığım cesaretle iyice açıldım. Fakat yüzerken çat çat diye iki kez ses geldi ve omuz çıktı. Denizin ortasında hiç açılmadığım kadar açıldığım bir yerde omuzum çıktı. İnanın o sırada çok korktum ve tek kolla yüzerek güç bela kıyaya çıktım. Zar zor canımı kurtarım yani. Çıktıktan sonra ambulans çağırdım ve hastaneye giderek çıkık yerine takıldı. Yine acilde yaklaşık 1 saatten fazla bekledim ve yine dayanılmaz o acıyı yaşadım. Doktor yine sargı verdi fakat bu sefer 1 haftalık. İstersen sargıyı 10 yıl tak iyileşmez dedi, çıkma ihtimali hep olacak tek tedaviside ameliyat dedi.

3.çıkık ise ikinci çıkıktan hemen sonra kolumun üzerine düşmem ile birlikte oldu, yine hastaneye gidip aynı prosedürlerle uğraşıp yerine taktırdım. Kolun ikide bir çıkması artık canıma tak etmesi ile ameliyat olmaya karar verdim. Yaptığım araştırmalar ve yaşadığım tecrübelerle sizlere ameliyat sürecinden ve başarı oranından bahsedeceğim.

Omuz çıkığı ameliyatında başarı oranı nedir?

Normalde omuzun tekrar çıkma şansı (ameliyatsız) %80 demiştik. Ameliyat olanlarda ise bu oran %8 ile 5 arasına düşüyor. Hayatında hiç omuzu çıkmamış bir kişinin çıkma ihtimali ise %1-2 civarında. Neredeyse sağlam omuza yakın bir omuza kavuşacağız demektir bu. Ameliyatlı omuzların sonradan çıkma ihtimaline bakarsak çıkıklar genellikle ilk 6 ayda oluyor. ilk 6.ayı ameliyattan sonra atlatanlarda çıkık şansı iyice düşüyor ve normal insanlar gibi sağlıklı bir omuza kavuşuyorsunuz.

Omuz çıkığı ameliyatının riski var mı?

Ameliyat riski diğer ameliyatlarda olan anestezi vs gibi çeşitli temel riskler haricinde bir riski bulunmuyor, basit bir operasyon.

Kapalı ameliyat mı açık ameliyat mı?

Ben kapalı ameliyat oldum , kapalı ameliyata omuz artroskopi deniyor. Günümüzde artık bu ameliyat kapalı şekilde yapılıyor, açık ameliyat özel durumlar olmadıkça gereksiz.

Omuz artroskopisi nasıl yapılıyor?

Ameliyatın temel mantığı aşağıdaki gibi, hasarlı doku dikiliyor.

Omuzunuza küçük 3 tane delik açılıyor. (bende 4 tane açılmış, doktor ameliyatın gidişatına göre daha fazla delik açabilir ama genelde 3 yada 4 delik ile yapılıyor) Deliklerin boyutu 1cm civarında. bu deliklerin birinden içeriye kamera sokuluyor ve diğer deliklerden ise ekipmanlar ile birlikte dikiş işlemi yapılıyor. Ameliyat 1 saat ile 3 arasında yapılan operasyonun büyüklüğüne göre değişebilir. Benim ameliyatım 1.5 saat sürdü, bankart dikişi ve omuz kas yırtığı olmak üzere iki ayrı bölge dikildi. Kas yırtığına bir adet dikiş, bankarta ise 2 adet atılmış.

Hangi doktora ameliyat olmalıyım

Bu ameliyatı her doktor yapmıyor, ameliyat kameradan yapıldığı için el kabiliyeti yani tecrübe istiyor. Zaten gittiğiniz hastanede bu ameliyatı yapma yetkisi her doktora yok, sizi orada yönlendireceklerdir. Bilimsel bazı kaynaklara baktım ve ameliyat başarısını etkileyen en önemli unsur olarak hekim tecrübesi denilmiş. İnternetten yaptığım araştırmalarda bu işin pirinin ”Ulunay Kanatlı” olduğunu gördüm. Youtube adını yazarsanız hem ameliyat videoları var hemde bu ameliyatın nasıl yapacağına dair eğitimleri var. Ben ameliyatımı Antalya Araştırma Hastenesinde Fatih Duygun isimli docent doktora oldum. Doktorumdan çok memnun kaldım, tavsiye ederim.

Ameliyat Süreci Nasıl Oluyor?

Ameliyat kararından sonra anestezi alacağınız için bir takım kontrolden geçmeniz gerekiyor. Bunun için kan testi röntgen gibi prosedürler var. Daha sonra ameliyat için gün alıyorsunuz. Ameliyat öncesi bir gün boyunca oruç tutuyorsunuz, anestezi alacağınız için hiç bir şey yiyip içmiyorsunuz.

Ameliyat öncesi size önlük veriliyor ve sadece iç çamaşırınız kalıyor. Ameliyat önlüğünü giyip ameliyat hanenin bekleme odasına alınıyorsunuz. (Bu bekleme odasında bana test amaçlı bir iğne yaptılar, damar yolunu test etmek için, ama sanki onda sakinleştirici vardı onu yiyince uykum geldi) Oradan sonra ameliyathane hazır olduğunda sizi içeriye alıyorlar. Anestezi çalışanları sizi hazırlıyorlar, arkanızda kocaman ekranda kalp atışlarınız, uyku derinliğiniz,tansiyonuz v.s yazıyor. yine doktorun takacağı kameradan içerisini göreceği bir ekran var odanın içinde, doktor bu ekrana bakarak ameliyat yapıyor.

Her neyse anestezici bana koldan bir tane iğne yaptı ve birazdan gideceksin dedi. Daha sonra solunum cihazı gibi bir şeyi ağzıma takmak için bana yaklaştırdı o sırada ben gidiyor muyum diye sordum? cevabı bile duyamadan gittim 😀 Çok ilginç bir şey. Yavaş yavaş gitmek diye bir şey yok, etkisi bir kerekte geliyor ve bir daha hiç bir şey yok. O andan sonra direk olarak ameliyat bitmiş bir şekilde uyandım. Fakat anestezi beni fena çarptı, normalde ayılma süreci 15 dakika olmasına rağmen ben 1 saatte etkisinden çıkmışım. Hiç bir şey hatırlamıyorum. ilk hatırladığım şey asansörde her taraf bulanık bir şekilde indirildiğimi hatırlıyorum. ameliyattan çıkışımı yada ayılma odası dedikleri yerde geçirdiğim 1 saat hakkında hiç bir bilgim yok.

Daha sonra narkoz beni çarptığı için epey kusma v.s gibi durumlarım oldu. yaklaşık 12 saat içerisinde 5-6 defa kustum ve çok fazla halsizlik hissettim. 1 gün hastanede yattıktan sonra ise ertesi gün taburcu oldum. Ameliyatı sabah olursanız akşama taburcu olursunuz. Ben öğlenden sonra olduğum için bir gün yatmak zorunda kaldım. Bu ameliyatta beni narkoz çarptı ama diğer kişileri pek etkilemiyor. Bu durum sizde olacak diye bir kural yok.

Omuz çıkığı ameliyatı sonrası

Ameliyattan sonra bandaj takıyorsunuz. Doktor 45 gün bandaj takmamı söyledi. Bazı doktorlar 20-30 gün civarı bandaj veriyor. Hastaların bir çoğu yine bu süreye uymayı erkenden atıyor. Ama doktorunuz ne diyorsa uymanız en doğrusu olur.

İlk günlerde kol çok hassas oluyor oturup kalkarken ufak hareketlerde çok fazla acı oluyor. Doktor ameliyattan sonra zaten ağrı kesici ve dikişler mikrop kapmasın diye bir hafta boyunca kullanmak için size antibiyotik ilaç verecek. Ağrınız yoksa yada dayanılmayacak gibi değil ise boşuna ağrı kesici içmenize gerek yok. Ağrı çok fazla olmadığı için ben ağrı kesici kullanmadım.

15.günde hassaslık azalmaya başladı, oturup kalkarken artık hiç ağrı olmuyordu. Dikişleri 20.günde aldırdık ve ameliyattan sonra 2-3 günde bir dikişler mikrop kapmaması için pansumana gittim. Evinize batikon ve diğer bez malzmeleri alırsanız bunu kendinizde yapabilirsiniz.

30.günde iyice ağrı yok oldu artık kolumu öne ve yana doğru açıp kullanabiliyordum.

Bu süreçte doktor fizik tedavi hareketleri verecek. Hareketlerinizi ihmal etmeden yapın.

Şuan ameliyat olalı 4 ay oldu. Kolumu çok iyi hissediyorum, neredeyse sağlam olan gibi. Ameliyat öncesindeki güvensizlik hissi yok oldu. Her an çıkacakmış gibi bir his vardı önceden, ameliyattan sonra bu his olmuyor. Diğer kolunuz gibi hissediyorsunuz.

Ameliyattan sonra spor yapabilir miyim?

Bunun için 6 ay beklemek gerekiyor. Ama ben kalın kafalı olduğum için 4.ayda başladım. Tabi dikkatli bir şekilde. Eğer spordan kastınız fitness salonu gibi bir yerse baş üstü hareketler haricinde bazı hareketlerin pek fazla riski bulunmuyor. Fakat spordan kastınız voleybol basketbol yüzme yada güreş gibi sporlar ise en az 1 yıl beklemenizi tavsiye ederim. Hatta sizin için olmazsa olmaz bir tutku değilse ömür boyu uzak durmakta fayda var.

Aklınıza takılan soruları yorum kısmından sorabilirsiniz.

1 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir