Turşu… En sevdiğim… Vazgeçemediğim…
Yıllarca en ideal turşu salamura suyunu nasıl hazırlarım diye düşündüm, uğraştım. Aslında en ideal demek yanlış olabilir, damak zevkime en uygun salamura suyu desem daha doğru olacak.
Sonuçta öyle bir noktaya geldim ki, iddia ediyorum, artık annemin turşusu ya da falanca teyzenin turşusu da pek güzel oluyor kavramı tarihe karıştı. Artık yaptığınız her turşu aynı standartta ve tatta olacak.
Dikkat edilecek pek bir şey yok. Aslında turşu kurmak dünyanın en basit işi. Elinizde ölçüler varsa tabi…
Bu tarif sadece biber turşusu için geçerli. Her türlü biber için bu ölçüleri kullanabilirsiniz.
Domates salatalık gibi sebzeler daha fazla tuz çektikleri için onlar da tuz oranını arttırmak gerekir ve yumuşamaya daha elverişli olduklarından sirkenin yanına limon suyu da eklemek gerekir. Limon suyu aynı zamanda lezzete de ekşilik katar ki, bu da sebzelere çok yakışır.
Bazen turşu suyu bulanır, bunun sebebi pek anlaşılamasa da, tuzu eksik olursa veya hijyene dikkat edilmezse bu durumlar yaşanabiliyor. Kapağı ve suyu kaynatma sebebimiz bu durumu engellemek için aslında.
Şimdi gelelim ölçüye, ben suyun %20 si kadar sirke, %10 u kadar tuz koyuyorum. Biber turşusu için oranlarımız bunlar arkadaşlar. Yani 1 lt su için 200 ml sirke ve 100 gr tuz kullanıyoruz. Ölçülere sadık kalırsanız sonuç hep aynı ve mükemmel olacaktır.
Bu arada ev yapımı turşunun ve suyunun fermente bir ürün olması nedeniyle, çok sağlıklı, bizi kansere ve birçok hastalığa karşı koruyan bir besin olduğunu da ekleyelim. Ve soframızdan eksik etmeyelim.
İşte size ölçüleriyle tarif…
Bu arada bu tarifi Asu’cum senin için paylaşıyorum. Özel istek üzerine
Malzemeler :
- 1 kg biber
- 150 gr sarımsak
- 1 lt su
- 200 ml üzüm sirkesi
- 100 gr kaya tuzu
- 1 çorba kaşığı limon tuzu
- 1 avuç kuru nohut
- ½ demet maydonoz
Yapılışı :
- Biberleri yıkayıp ayıklıyoruz.
- Sarımsakları da soyup bir kenara bırakıyoruz.
- Suyu bir kenarda kaynatıp, soğutuyoruz. İçine sirkeyi, tuzu ve limon tuzunu karıştırıp erimesi için arada karıştırıyoruz.
- Bu arada bir kavanoza 1 avuç nohut atıp, sırayla birkaç diş sarımsak, bir avuçtan fazla biber, yine birkaç diş sarımsak şeklinde katman katman turşu malzemelerini kavanoza koyuyoruz.
- Turşu malzemelerini dizerken mümkün olduğunca sıkıştırarak dizin, çünkü salamura suyunu ekleyince, biberler yumuşayacağı için kavanozda yer açılacak.
- En üste maydonozu yine sıkışttırarak koyuyoruz, burada maydonoz bir nevi kapak görevini görüyor.
- En son salamura suyunu ekliyoruz.
- Bir kenarda kavanozun kapağını bir cezve içine koyduğumuz suda kaynatıyoruz ve sıcakken hızlıca turşunun kapağını kapatıyoruz.
- Işık almayan bir yerde 2-3 hafta bekletiyoruz. Sonra da afiyetle yiyoruz.
Afiyet şifa olsun…