Her şey sıkıcı bir haziran akşamı başladı. Elimde kumanda oturmuş Discovery Science’ta bir yemek belgeseli izliyordum. Konu patatesti. Patatesi uzun uzun irdeleyen bir programdı. İçindeki nişastanın yapısından tutun, kesilince ne tür kimyasal reaksiyonlar gelişir, hangi tipinde ne kadar su barındırır, tam bir patates dosyası… Ne yalan söyleyeyim biraz sıkıldım ama yemekle ilgili ya, e ben de bu konulara meraklıyım ya, sıkıla sıkıla izlemeye devam ettim. Ta ki program sunucusu büyülü cümleyi kurana kadar: ”Şimdi size bu bilgilerin ışığında mükemmel patates kızartmasını nasıl yapacağınızı anlatacağım!”
Evet biliyorum patates çok sağlıklı bir sebze değil. Hatta hayatımızdan olabildiğince çıkarmamız gereken bir sebze. Glisemik indeksi çok yüksek. ama arada bir kendinizi ya da sevdiklerinizi şımartmak istediğinizde bu durumlar gözardı edilebilir. Şimdi gelelim tarifin püf noktalarına:
Öncelikle patatesleri seçerken çok büyük olmamasına dikkat edin. Hatta haşlamalık diye satılan patatesler var ya, o boy ideal. Ama siz kızartmalık alacaksınız. Bir de sebzeler meyveler içinde en çok ilaçlananlardan biri patatesmiş. Ekilecek toprağından tutun da tohumuna kadar, hatta depoda beklerken bile ilaçlanıyormuş. Sadece biz insanlar değil böcekler de seviyor demek ki bu sebzeyi. Bu yüzden ben alırken organik almaya çalışıyorum. Biraz eciş bücüş oluyorlar ama önemli değil. Önemli olan sağlıklı olması. Lezzetleri de bir o kadar farklı, benden söylemesi.
Bu patetesler kabuklu pişecek, o yüzden yıkarken kullanılmamış bir bulaşık süngerinin yeşil tarafıyla, ya da sert bir fırçayla patatesleri iyice yıkayın.
Mükemmele ulaşmak için patatesleri üç aşamadan geçireceğiz. Önce suda haşlanacak. Sonra yağda haşlanacak, en son da kızartılacak.
Suda haşlama aşamasında dikkat edeceğimiz en önemli nokta patateslerin yarım pişmesi. Daha fazla pişince dağılıyor.
İki aşamada kızartacağız patatesleri. Önce 130, sonra 190 derecede. Eğer evinizde mutfak termometresi varsa ( ki şiddetle tavsiye ederim) sorun yok. Ama yoksa 130 dereceye aşağı yukarı denk gelen ocak, orta büyüklükteki ocak. 190 derece için ise en büyük ocağı kullanın.
Malzemeler:
- Patates
- Kızartmak için yağ ( ben hep sızma zeytinyağı kullanırım)
Yapılışı :
- Patatesleri güzelce yıkayın ve kabuklarını soymadan elma dilim şeklinde doğrayın. Çok kalın olmasın çok ince de olmasın. Kabalama bir parmak kalınlığında ayarlanabilir.
- Doğradığınız patatesleri bir tencereye koyun, bolca tuz attığınız suda haşlamaya başlayın. Haşlama sırasında başında bekleyin keza çok haşlanmaması lazım. Kaynadıktan sonra aşağı yukarı 3-4 dk yeterli olabilir. Patateslerden birine çatalı soktuğunuzda zor giriyorsa istediğimiz kıvamda olmuş demektir. Patatesleri süzün.
- Daha sonra 130 dereceye getirdiğimiz kızartma yağına atarak kızartın. Aslında burada yaptığımız işlem kızartmaktan ziyade yağda haşlamak. Yani patateslerin rengi değişmeyecek, yine beyaz kalacak ama dışı bir kabuk bağlayacak. İşte istediğimiz nokta bu. Genelde 5-7 dk sürüyor.
- Daha sonra yağdan aldığımız patatesleri soğumaya bırakıyoruz. Eğer hemen yemeyecekseniz bu aşamada derin dondurucuya atabilirsiniz. Ama aynı gün yemek istiyorsanız, ikinci kızartmadan önce iyice soğumasını beklemeniz gerekiyor. Kızartacağınız saate kadar buzdolabında bekletebilirsiniz.
- İkinci kızartma için kızartma yağını 190 dereceye getirin. Ve patateslerinizi nar gibi olana kadar kızartın.
Patateslerinizi bir tabağa koyun. Yanına ketçap, mayonez ve barbekü sos. Bir de buzzz gibi bira… Sakın bu çıtır patatesleri paylaşmak için bir iki dostunuzu çağırmayı unutmayın. Hoş sohbet ve mutfaktaki becerileriniz konusunda birkaç övgü iyi gelir. Eeee…İnsan daha ne ister ki bu hayatta..:))