Kripto Para Nedir? Hangi Kripto Para Ne İşe Yarar?

Kripto Para Nedir? Hangi Kripto Para Ne İşe Yarar?

Kripto Para Nedir? Hangi Kripto Para Ne İşe Yarar?

Bitcoin: Kripto paraların atasıdır, tanınmışlık ve bilinirliği en yüksek kripto para olduğu için en popüler kripto para birimidir.

Ethereum: Bitcoin’in programlanabilir versiyonudur. Akıllı sözleşme yaratma imkanı veriyor.

NEO: Ethereum’a benzer ve halk arasında Çin’in Ethereum‘u olarak bilinir.

EOS: Ethereum’un rakiplerinden biridir.

BAT Token: Brave isimli internet tarayıcısının para birimidir. Temel olarak İnternet reklamcılığını konu alıyor.

Chainlink: Geleneksel veriler ile blockchain verileri arasında köprü kurma işine yarar. Partnerler arasına Google’ın katılması ile birlikte son zamanlarda yükseliş göstermiştir.

Steemit:Herkesin anlayabileceği şekilde örnekle özetleyim. Bugün insanlar youtube’den para kazanıyor değil mi? reklam gelirlerini youtube içerik üreticileri ile paylaşıyor. Steemit ise youtube’nin yazılı olanıdır. Buraya hesap açarak makale yazabilirsiniz ve karşılığında steem dolar denilen steem para birimi kazanırsınız.

Cardstack: Şuan bu yazıyı okuduğunuz internet sitesi wordpress tabanlı bir internet sitesidir. dünyadaki internet sitelerinin çok büyük bir çoğunluğu bunu kullanır. Herhangi bir programlama bilgisine ihtiyaç duymadan herkes tarafından kullanılabilir ve tıpkı reno araçlar gibi ustası bol bir alt yapıdır. İşte Cardstack’ta blockchain ve akıllı sözleşmeler için bir wordpress gibi bir otorite olmak istiyor.

Quant: Cardstack ile aynı hedefteki bir projedir. Akıllı sözleşmeler için yazılım ekosistemi olmak istiyor.

BNB: En büyük borsa olarak bilinen Binance’nin coinidir. Bu coini elinde tutan kullancılar düşük komisyon öderler, ayrıca Binance üzerinden yapılan halka arzlara katılmak için gerekir. BNB kilitleyerek faizde alabiliyorsunuz.

HT – Huobi Token: Houbi isimli büyük bir borsanın tokenidir. BNB’den sonra en yüksek hacime sahip ikinci borsa tokenidir.

Dogecoin: Jack Palmer tarafından şaka amacı ile çıktı. Her hangi bir amacı yada yol haritası bulunmuyor. Fakat yinede pek çok kripto parada olmayan ciddi bir hayran kitlesi ve bilinirliğe sahiptir.

Civic: Blockchain ile kimlik doğrulama üzerine geliştirilen bir projedir.

PAX: 1 Dolara sabit para birimidir, ETH tabanlıdır, ETH cüzdanında anonim olarak tutulabilir.

Dent: Dent ETH alt yapısını kullanan bir projedir.  Amacı insanların ETH akıllı sözleşmelerini kullanarak mobil verilerini satabilmesi,kiralayabilmesi, bağışlayabilmesi veya uluslarası telefon konuşmalarını yapabilmesi için bir platform sağlamaktır. Kısaca: E-SİM dedikleri bir şey var. Bu sim kartı kullandığınızda tek tıkla turkcelle yada başka bir gsm operatörüne gecebileceksiniz. Yurtdışına çıktığınızda yine tek tıkla o bölgenin hatlarından bir tane alabileceksiniz. Fazla konuşma haklarınızı v.s ise yine uygulama sayesinde satabileceksiniz.

Enjin: Oyun dünyasına hitap eden bir kripto paradır. Oyun geliştiricine asset dediğimiz alt yapılar sunarlar. Oyun geliştiricisi oyunu geliştirirken bu assetlerden yararlanırsa, oyun içi sanal ürünleri enjin karşılığında satabilir. Yine internetten oyun satışı vb. konularada el atmak istiyor. (Steem gibi)

Pundix: Pos makinelerine kripto para teknolojisini getirme amacı taşıyan bir projedir.

Ontology: Kimlik, veri ve çeşitli belgelerin doğrulanması üzerine geliştirilen bir projedir.

Tron: İlk kurulduğu zaman bir erc-20 tokeni olarak ortaya çıkmıştır. Hatta projenin teknik dökümanlarının yazıldığı whitepaper sayfası kopyala yapıştır yapılarak farklı bir projeden alınmıştı. Bu yüzden justin sun’ın adının olduğu hiç bir projeye güvenmem.

Verge: Eski adı Dogecoindarktır. Dogeconin takip edilemez gizli versiyonunu yapmak için ortaya çıktı. +18 siteler ile anonim ödemeler için iş birliği yapması ile ara sıra gündeme geliyor.

Monero: Gizlilik odaklı para birimidir. Bir kişiye bitcoin gönderirken halka açık bir kayıt defterinde hangi numaralı cüzdandan hangi numaralı cüzdana ne kadar transfer yapıldığı görülebiliyor. Fakat gizlilik odaklı moneroda böyle bir durum söz konusu değil. İnternette illegal ödemelerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Zcash: Buda gizlilik odaklı bir para birimidir. Fakat zcash’te gizli olup olmamak kullanıcıya aittir. 100 işlemden sadece %4’ü gizlilik seçeneği işaretlenerek yapılmış. 

Chiliz: CHZ token, eğer duyduysanız Galatasaray ilede bir anlaşma yapmıştı. Spor klüplerinin kendi tokenlerini çıkarabileceği bir platform oluşturuyor. Takımlar kendi tokenlerini yaratıp halka arz yapabiliyorlar.

Grin: Gizlilik odaklı bir paradır. Kimliği belirsiz bir kişiden gelen 50 Bitcoinlik bağış ile kurulmuştur. Madenciler arasında popüler bir para birimi diyebilirim. Fakat son zamanlarda gizlilik konusunda iyi olmadığı yönünde bazı incelemeler okudum.

Beam: Gizlilik odaklı başka bir para birimidir.

Dash: Gizlilik odaklı bir paradır, isteğe bağlı gizlilik sunar. MasterNode kurulabilir.

BQQQ: Bitsdaq isimli borsanın para birimidir. Bitsdaq, Bitfinex borsasının asya pazarına girmek için yaptığı bir girişimdir.

Sapien Network: Sosyal medya projesidir, sahte haberciliğin önüne blockchain ile geçmeyi ve kişisel verilerin korunmasını garanti ediyor.

Kuende: Romanya’dan çıkan Sosyal medya projesidir, challange tarzı dışarıda sosyalleşmeye yönelik bir projedir.

DocAdemic (MTC): Sağlık alanında geliştirilen bir projedir. Kabaca; Online olarak doktora bağlanabilme gibisinden bir uygulama geliştiriyor. Mcaffe ile epey spekülasyon yapıp değerini ilk çıktığı dönemlerde 40 kat artırmıştı. Fakat sonrasında çöküş ve yok olma sürecine girmiştir.

3 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir