Kolay Elmalı Tam Unlu Kek Tarifi

Kolay Elmalı Tam Unlu Kek Tarifi

Kolay Elmalı Tam Unlu Kek Tarifi

Aslında keki çok sevmem. Yani sevmezdim, ta ki bu keki yapıp yiyene kadar. Bir çok tam unlu kek denemelerim oldu. Genelde beyaz unla yapılanları tam unla yapmayı denediğim için pek güzel olmuyordu. Hatta bir ara tam unlu, pekmezli denemelerim oldu. Ben beğenmiştim ama deneyenler pek garipsemişti.

Tüm bu denemelerim sonucunda anladım ki, keki tam unla yapmak istediğinizde, yağı ve yumurtayı fazla kullanmak gerekiyor. Hatta, beyaz unlu bir tarifi tam una adapte etmek istediğinizde %50 daha fazla yağ ve 1 adet daha fazla yumurta ekleyerek muhtemelen iyi bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Tam unun böyle nazlı olmasının sebebi lifli yapısından kaynaklanıyor. Daha fazla nem ve yağ çekiyor. Bu yüzden eğer normal tarifle yapacak olursanız kuru, tatsız bir şey oluyor. Sonra da diyorlar ki, sağlıklı ama lezzetsiz. Hayır değil, hem de hiç değil. O kadar güzel oluyor ki, yaptığınızda herkes bayılacak. En başta çocuklarınız. Ve siz de çocuğunuzun bayıla bayıla yediği bu sağlıklı keki favori listenize ekleyeceksiniz.

Bu kekte en çok sevdiğim şey, içinde undan ve şekerden çok elmayla kuruyemiş olması. En az hamuru kadar, bu sağlıklı karışımdan ekliyorsunuz. Bu yüzden tam bir enerji deposu.

Bir de içine koyduğum baharatlardan bahsetmek istiyorum. Bu bir elmalı kek olduğu için tabi ki tarçın olmadan olmaz. Ama tarçın, çubuk tarçın olup da baharat değirmeninde taze öğütülmüş olursa süper olur. Ben tüm baharatları tane şeklinde alıp, değirmende öğütmeye çalışıyorum. Bu çaba, yemeklerde inanılmaz bir fark yaratıyor. Kimyon, karabiber, yeni bahar, tarçın, sumak, kakule… Şu an aklıma gelenler bunlar. Size de,  bir baharat değirmeni edinip kendi baharatlarınızı öğütmenizi şiddetle tavsiye ederim. Bu iş için Bosch’un gayet uygun fiyatlı değirmenleri var. 

Bu kekte tarçından sonra kullanacağımız bir diğer önemli baharat da kakule. Eğer daha önce kakule kullanmadıysanız bu sizin için bir fırsat olsun, alın deneyin. Oldukça güzel kokulu bir baharat. Aslında hint mutfağında sıklıkla kullanılanılıyor. Hintliler özellikle pilavlarına birçok baharatla birlikte kakule koyarlar ve çok da güzel olur.

Bu tarifte size bir de vanilya özütünden bahsetmek istiyorum. Belki televizyonda ya da internette görüp duymuşsunuzdur. Vanilya özütü koyu renkte ve sıvı halde olan bir malzeme. Tatlılara, keklere vanilya yerine koyulan, doğal vanilya aroması içeren bir sıvı. Türkiye’de pek yaygın değil. Bazı marketlerde bulunabiliyor ama oldukça pahalı. Ben uzun süredir kendi vanilya özütümü yapıyorum. Hatta şu an kullandığım vanilya özütü neredeyse iki yıllık. İyice yıllandı ve tadı kokusu inanılmaz yoğunlaştı. Bu tarifi Cafe Fernando’da buldum. Aslında çok basit, tüm iş vanilya çubuklarını votkada bekletmekten ibaret. Bunu mutlaka denemelisiniz. Tatlılarınızda gerçek vanilya aromasını deneyimledikten sonra, bir daha evinize sentetik vanilya tozlarını sokmayacağınıza eminim.

Son olarak, ben keki en çok peynir, zeytin ve çayla severim. Önce bir lokma kek, ardından peynir, sonra bir yudum çay ve en son da bir tane  zeytin atarım ağzıma.. Evet  biliyorum biraz acayip, ama çocukluğumdan beri böyle yerim keki. Siz kekinizi nasıl seversiniz?

Malzemeler :

  • 5 adet elma
  • 1 bardak iri doğranmış fındık, ceviz karışımı 
  • ½ bardak iri doğranmış badem
  • 1 bardak siyah ve beyaz üzüm kurusu karışımı
  • 5 yumurta
  • 1+ 1/4  bardak şeker
  • 3 bardak organik tam buğday unu ( Ben Karahan Un kullanıyorum) 
  • 1 bardak organik tam çavdar unu   
  • 250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı Vanilya özütü ya da vanilya
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 5 adet öğütülmüş kakule 
  • Ceviz büyüklüğünde rendelenmiş taze zencefil ya da 1 çay kaşığı toz zencefil
  • Bir tutam tuz

Yapılışı :  

  1. Fırınımızı 180 derecede ısıtıyoruz.
  2. 2.5 litre hacmindeki ve 26 cm çapındaki Bundt tipi kek kalıbını az miktarda tereyağıyla yağlayıp unluyoruz. Eğer kalıbınız daha küçükse ölçüleri aynı oranda küçültün, çünkü bu kek oldukça büyük oluyor. Bu ölçülerle daha küçük kalıba sığdıramazsınız.
  3. Unu, kabartma tozunu, karbonatı ve tuzu bir kapta karıştırıp kenara ayırıyoruz.
  4. Tereyağını bir mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Şekeri, tarçını, zencefili  ve öğütülmüş kakuleyi ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.
  5. Yumurtaları birer birer ekliyoruz  ve her yumurtayı eklediğimizde karışım yumurtayı yiyene kadar çırpıyoruz. Vanilyayı da bu aşamada ekleyip çırpıyoruz.
  6. Bu arada kuruyemişlerimizi bir tavada hafifçe kokusu çıkana kadar, sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Bir kenara bırakıyoruz.
  7. Unlu karışımımızı sıvı karışımımıza ekliyoruz, bir spatulayla nazikçe alttan yukarıya doğru, çok karıştırmamaya özen göstererek karıştırıyoruz.
  8. Daha sonra bir kenarda soyup rendelediğimiz elmalarımızı, kavurduğumuz kuruyemişlerimizi ve meyve kurularını güzelce karıştırıyoruz. Unlu karışımımıza ekliyoruz.
  9. Kek karışımımızı kalıbımıza koyuyoruz ve 180 derecede 40-50 dakika, içine soktuğumuz kürdan temiz çıkıncaya kadar pişiriyoruz. 

Afiyet olsun…

1 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir