Kabızlık Nedenleri Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlık Nedenleri Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlık Nedenleri Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlık Nedenleri Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Beslenme şeklimizde ki yanlışlara bağlı olarak yaşanabilecek kabızlık ciddi bir rahatsızlıktır. Yeme içme konusunda yapılan hatalar, vücudun ihtiyacı olan gıdalara yeterince yer vermeme ve metabolizmanın yavaş çalışması kabızlığa neden olan etkilerdendir. Lifli ve yağlı gıdalar sindirim sistemimize yardımcı olur.

Genellikle tek tip beslenme, aşırı fast food düşkünlüğü ve en önemlisi vücudun su ihtiyacını yeterince karşılamama hayatımızın hemen her evresinde kabızlık sorunu yaşamamıza sebep olabilir.


Kabızlıkla karşı karşıya kaldığımızda ilk yapmamız gereken su tüketimini arttırmaktır. Su, bağırsakların çalışmasını hızlandırır ve boşaltımın rahat yapılmasını sağlar. Kahve, çay, meyve suyu sulu gıdalar olmasına karşın bağırsakların çalışmasını engelleyebilir. Meyve suları tüketilecekse taze olmasına dikkat edilmeli ve  sadece kayısı aromalı meyve suları tercih edilmelidir.

Lifli sebzeler, tahıl ve baklagiller, omega bakımından zengin besinler rahatsızlığın giderilmesinde yardım olur. Asitli içecekler, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketimi kabızlığın görülmesine neden olur. Bazı insanların metabolizması diğerlerine göre daha yavaş çalışır. Sindirim yavaş olur ve tuvalete çıkmak seyrek ve zor olur.

Bu tip metabolizma sorunları olan insanların beslenme alışkanlıklarına çok daha fazla dikkat etmesi gerekir. Kabızlık sorununda hemen doktora koşup ilaçlara sarılmaktansa önce evde kendimiz tedavi etmeye çalışabiliriz.

Gece uyumadan bir kaşık zeytinyağına iki üç damla limon damlatarak içmek dışkının yumuşamasını sağlayabilir. Kabızlık esnasında susam tüketmek de iyileşmeye yardımcı olur.

Sabahları aç karnına bir kase yoğurda iki yemek kaşığı keten tohumu karıştırıp yenilebilir. Zeytinyağlı pırasa yemeği, sarımsaklı yoğurtlu semiz otu, sinemaki otu kabızlığa yardımcı diğer besinlerdendir. Bütün bitki ve meyve çayları tüketilebilir. Bir diğer yöntem de bir litre suyun içine maydanoz, kiraz sapı ve üç adet poşet yeşil çay karıştırılıp, limon ve kayısı kurusuyla kısık ateşte kaynatılır.

Günde beş öğün şeklinde birer bardak içilir. Kabızlığa yakalanmamak için günde en az 2 litre su tüketimini alışkanlık haline getirmeli, kuru gıdalardan uzak durmalı, lifli bakliyat ürünlerini sık sık tüketmeli ; kayısı, incir, ceviz gibi meyveleri  düzenli olarak tüketmeliyiz.

Her ne kadar çok ciddi bir rahatsızlık olarak görmesek de kabızlık sorunu sık tekrarlanan insanlarda bağırsak incelmesi, bağırsak yırtılmaları, basur gibi daha büyük hastalıklara neden olacağından dikkatli olunmalıdır.

3 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir