Bankaya Teminat Olarak Verdiğiniz İpotek Nasıl Fek Edilir?
İpotek, bir bankaya teminat için vermiş olduğunuz taşınmaza denir. Bu yazımızda kredi ödemenizin bittikten sonra ipoteğinizi nasıl fek edeceğinizi anlatacağız. Yani diğer bir deyişle ipotek kaldırma nasıl gerçekleşir bundan bahsedeceğiz.
Bankalar, kredi onaylamak için sizden teminat almak adına ipotek veya kefil talebinde bulunabilirler. Siz de bu şartlardan birini yerine getirirsiniz. Akabinde kredi kullandırımı gerçekleşir. Kredi kullanmak için teminat olarak ipotek verdiyseniz, krediniz bitince yapmanız gerekenleri sizler için sıralıyoruz.
Bu durum bankalar arası değişkenlik gösterebilir. Ancak çoğu bankanın işleyişi şu şekildedir. Ödemesi biten kredinize bağlı ipoteğiniz için bir dilekçe düzenlersiniz. Bunun için ipotek fekki dilekçe örneği aramanıza gerek yoktur. İlgili bankada yakın olduğunuz müşteri temsilciniz, sizin için bir A4 kağıda talimat düzenleyebilir. Sizin yapmanız gereken tek şey ipotek fekki ücreti için hesabınızda para bulundurmanızdır. İpotek fekki ücret 2017 yılı itibariyle 21.70 TL’dir.

Talimatı verdikten sonra en geç 2-3 gün içerisinde ipoteğinizin banka ile olan ilişkisi kesilecektir. Siz ilgili dilekçenizi bankanıza verdikten sonra, hesabınızda da para bulundurmanız halinde size verilen süre sonrasında tapuya giderek, taşınmaz malınız için takyidat yaptırabilirsiniz. Tapu takyidatı, taşınmaz malınız üzerinde herhangi bir rehin veya şerh hanesi olup olmadığına dair size verilen bilgilendirme kağıdıdır.
İpotek kaldırma için engel olabilecek durumlar;
Bankanıza ipotek kaldırmak için talimatınızı verdiniz, hesabınızda da ipotek fekki için yeterli tutarda parayı bulundurdunuz ama ipotek fekki gerçekleşmediyse, aşağıda sıralamış olduğumuz engelleyici unsurlardan birine rastlanmış olabilir.
Bankanıza veya başka bir bankaya olan kredi veya kredi kartı gecikmesi,
- Kefilinize ait kredi gecikmesi,
- Üzerinize yansıtılmış haciz kaydı,
- Tarım Kredi Kooperatifinden gecikmeli bir borç bilgisi,
- İlgili bankadan kullanmış olduğunuz yapılandırma kredisi,
- İpoteğinize bağlı borcun bitmemesi,
Gibi durumlar ipoteğinizin fekki için size problem çıkarabilir. İpoteğinizin fek edilmemesi gibi bir sorunla karşılaşılması durumdan, bankanızın şubesine ait müşteri temsilcinizden bilgi almanız ve yönlendirme talep etmeniz size kolaylık sağlayacaktır.