Merhabalar, bugünkü incelememizin konusu Galaxy Esolutions (GES) olacak.
GES nedir?
Galaxy Esolutions (GES) projesi temelinde paylaşım ekonomisi ve dönüşüm ekonomisi esas alan B2B ve C2B modeli ticarete izin veren Global elektronik ticaret şirketidir.
Ekonomi ve ticaret üzerine olan icoları kendi adıma konuşacak olursam anlamakta zorluk çekiyorum.
Ve işin içine teknik konular ve teknik terimler girince pek çok kişininde bu sorunu çektiğini biliyorum.
Özellikle bu konularda Türkçe kaynak bulmak zor, bulunsa bile doğru düzgün açıklayan pek çıkmıyor.
Bende projeyi sıfırdan çalışarak öğrendiğim için sizlere bu şekilde anlatacağım. Projeyi anlatmaya geçmeden önce bilmemiz gereken bazı kavramlar var. Bunlardan ilki ”paylaşım ekonomisi” olacak. GES beyaz sayfasında önce bu kavramı açıklayarak başlıyor.
Paylaşım ekonomisi nedir?
Temelinde sahip olmaktan çok ihtiyaç süresince kullanmanın olduğu bir kavramdır. Örneklerle açıklamak daha kolay olacak. Örneğin blablacar isimli bir uygulama vardı. Çorlu-Lüleburgaz arasında günlük olarak şahsi aracı ile işe giden bir kişi buraya ilan veriyor ve giderken kendisine ücret karşılığı yol arkadaşı buluyor. Bu iki ilçenin arasında otobüsle 10 liraya gitmek yerine bu şekilde bir yöntem tercih ederseniz 5 liraya gidebiliyorsunuz. Böylece hem aracını kullanan kişi hemde araca misafir olan kişinin cebinden daha az para çıkıyor.
Yine farklı bir örnek verecek olursam tek başınıza 140m2 bir evde oturmak yerine iki ev arkadaşı bulursanız maliyetleri 2/3 oranında düşürebiliyorsunuz.
Kısacası; paylaşım ekonomisinin temelinde olan şey kullanılmayan veya az kullanılan varlıkları daha etkin bir şekilde kullanmaya dayanıyor.
Bunun içinde sahip olmak yerine kullanım için para ödemeyi tercih etmeniz gerekiyor. Bir arabaya sahip olup tek başına her gün işe giderseniz sizin için daha masraflı olacak, fakat arabası olan birine ücret öderseniz ihtiyacınızı daha ucuza karşılayabilirsiniz. Yani mülkiyete değil ihtiyaca bakmamız gerekiyor. Bazı büyük fabrikalar örneğin tüm işlemleri kendi fabrikasında gerçekleştirmek yerine bazı işleri dışarıya vermektedir.
Çünkü sırf üretim aşamalarından sadece küçük bir bölümü için makine almak yerine bunu yakın bir fabrikada yaptırmak daha karlı olabiliyor.
Örneğin süpermarketler poşetlerini bastırmak için kendi poşet makinalarını alması pek mantıklı değildir. sırf bu alanda uzmanlaşmış ve son teknoloji makinelerle poşet basan bir firma zaten sizden daha ucuza bunu imal edecektir, gidip satın alırsınız olur biter. aylık 1000 lira poşet gideri olan market bu gideri düşürmek için gidip 200.000 dolara makine alması ve başına bir işçi koyması mantıksızdır. Çünkü alınacak bu makine zaten 1-2 saat içinde tüm poşetleri üretecek ve ondan sonra kullanılmayarak kenarda bekleyecektir.
Döngüsel ekonomi (Circular Economy)
Evet, şimdi ise ikinci kavramı öğrenelim. Döngüsel ekonomi geleneksel doğrusal (lineer) ekonominin tersi yada başka bir değişle panzehiri olarak tasvir ediliyor. Döngüsel ekonomiye geri dönüşüm ekonomisi de diyebiliriz. Lineer ekonomide her şey sıfırdan üretilirken , döngüsel ekonomide artıklar değerlendirilerek tekrar üretim yapılır. Libre de Bruxelles Üniversitesinden Profesör Edwin Zaccai zaten döngüsel ekonominin sıkça kullanıldığını fakat isim olarak kavramın pek zikredilmediğini ifade etmiş. Son yıllarda teknolojik ürünlerin artıklarının tekrar toplanıp ürün haline getirilmesinin yaygınlaştığını ve sonuç verdiğini açıklamış.
Döngüsel ekonomi doğal kaynakların gereksiz kullanımının önüne geçerek çevre kirliğini azaltır. Tabi ki sadece çevre kirliliğini azaltması fabrikatörlerin ve bir çoğumuzun pek umurunda olmayacaktır. Fakat bu sistemle yapılan üretimin maliyetinin daha düşük olması göz ardı edilemez. Yenilebilir malzemelerden ve kaynaklardan üretilen ürünler, tekrar ürün haline getirilmesi sıfırdan üretilmesinden daha ucuzdur.
B2B
Ticaret ile alakalı tokenlerin bir çoğunda karşımıza çıkan bir kavramda B2B (“Business to Business – Firmadan Firmaya”) şirketler arası pazarlama ve satış uygulamalarına verilen ad, olarak tanımlayabiliriz.
C2B
C2B kavramı ise ”Customer to business” yani tüketiciden üreticiye yapılan ürün teklifi diyebiliriz.
C2B kullanım alanlarına bir kaç örnek verecek olursak; bir kişinin yaptırmak yada almak istediği ürün için firmaya teklif vermesi , bir tshirt alacaksınız fakat üzerinde sevdiğiniz bir çizgi film karakterinin karikatürünün olmasını istiyorsunuz. Bunu firmaya teklif olarak sunup ücret teklif edebilirsiniz. Bugün freelancer sitelerindeki işler C2B örneğidir. Yine iş ilanları için kişisel bilgilerinizi iş ilanı sitelerine girmenizden tutun, bir firmaya yeni model bir ürün için iş fikri vermenize kadar tüketiciden firmaya olan pek çok hareketi kapsamaktadır.
Kişilerin yine kendi ürettiği el emeklerini firmaya satmak için firmadan teklif istemeleri de bu kavramın kapsamına girmektedir.
Örnek olarak C2B iş modellerine monster.com isimli iş arama sitesi ve taobao.com isimli çin sitesi verilebilir.
Şimdi sanırım makalenin girişinde kurduğumuz cümle daha anlaşılır bir hal aldı. Ne demiştik?
Galaxy Esolutions (GES) projesi temelinde paylaşım ekonomisi ve dönüşüm ekonomisi esas alan B2B ve C2B modeli ticarete izin veren Global elektronik ticaret şirketidir.
Kısaca;
GES akıllı telefonların alım satımı ile alakalı global bir projedir.Akıllı telefonların geri dönüşümünü, kişilerin eski telefonlarını firmalara tekrar satabilmesi kişiler arası telefon satışı gibi çeşitli konuları kapsar. Tabi sadece akıllı telefonlar değil her türlü elektronik ürün bu kapsama giriyor fakat pazarın büyük kısmı akıllı telefonlara ait.
Sadece akıllı telefonların geri dönüşümünün market hacmi yıllık 30 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki yıllarda akıllı telefon pazarının 4-5 kat daha büyümesi bekleniyor.
Gelişmekte olan ülkelerin özellikle sürekli artan talep grafiği dikkat çekiyor. Telefonların kullanım ömrünün kısa olması, İnsanların iş vb sebeplerle iki telefon kullanması, artan özellikler ile model yükseltme ihtiyacı gibi sebeplerle akıllı cihazların modası hiç bir zaman geçmeyecektir.
Her yıl milyonlarca telefon geri dönüşüm için gönderiliyor, bu telefonlar hong hong’ta açık arttırma ile firmalara tekrar geri satılıyor. Samsung, apple gibi firmalar bu telefonları tekrar yenileyerek sıfır olarak satışa çıkarıyor. Tabi satarken bunların aslında eski model telefonların yenilenmiş halidir diye üzerine not düşmüyorlar.Çünkü yasal olarak yenileme hakları bulunuyor. Böylece kavramlarda verdiğimiz dönüşüm ekonomisi uygulanarak maliyetler düşürülüyor.
Problem nedir?
Akıllı telefon ve teknolojik ürünler sektöründe B2B ve C2B model ticaretin önüne bazı engeller vardır.
Buna bir örnek vermek gerekirse Japonya’da fotoğraf çekerken çıkan fotoğraf çekme sesini kapatmak yasaktır. Daha doğrusu fotoğraf çıkarken ses çıkarmayan telefon sürümlerinin satılması ve kullanılması yasaktır. Japon hükümetinin taciz ve özel hayatın gizliliği kapsamında almış olduğu bir karar bu.
Yine ülkelerin yerel mobil operatörleri ağ bant genişliği açısından farklılık gösterdiği için telefonlar çalışmaya bilir.
Telefon sektörüne ayrıca dolandırıcıların çok olduğuna GES beyaz sayfasında değinilmiş ve bu sektörde güven eksiliğinin yüksek olduğuna ve bununda sektöre zarar verdiği yazılmış.
Akıllı telefon sektöründe global olarak ticaret yapmanın önündeki en büyük engel ise şüphesiz uluslararası ödemelerin zorluğundan kaynaklanmaktadır. Gümrük, ulaşım ve takip konusunda da büyük sıkıntılar bulunuyor.
Proje, telefonların toplanması ve tekrar satışı üzerindeki sorunların bir çoğunu blokzincir teknolojisi ile çözeceğini iddia ediyor. Beyaz sayfanın 7. ve 8. sayfalarında çözümler detaylıca açıklanmıştır. Fakat hepsini buraya taşıyıp makaleyi daha fazla uzatmak istemiyorum.
GES’in Gücü
- GES’in Shenzhen’de fabrikası bulunmaktadır ve Hong Kong merkezli olarak 26 ayrı ülkede faaliyet göstermektedir.
- GES ico öncesi boş durmamış ve bu pazar yönelik çeşitli girişimlerde bulunmuş ve pek çok firma ile ortaklık bağı kurmuştur.
2017 yılında NDBD başlatıldı. YABphone sitesi kuruldu ve 20 ülke için hizmet veriyor. YABphone Aylık 1.5 milyon dolarlık aylık satışa ulaşmıştır. 2018 mart itibari ile iPhonelarınızı satabileceğiniz mobilefreak başlatılmıştır. Bunlar GES’in yol haritasından göreceğiniz üzere GES bünyesinde yapılan girişimlerdir.
Projenin ileri safhalarında (2018-2019 arası) MobileFreak B2B ve C2B uyumlu hale getirilecektir. - 2018 şubat ayında 2 Google Danışmanı GES projesine katılmıştır.
- Yine 2018 şubat ayında Landray ile MOU Anlaşması yapılmıştır. Landary bilgi yönetimi ve bilgi çözümleri şirketidir ve çalıştığı şirketler arasında Alibaba , Huawei gibi devler bulunuyor.
Galaxy Esolutions güncel durumu nedir?
Yatırımcılardan toplamda 20.000 ETH toplamasına rağmen, doğru düzgün bir borsada tokenler listelenememiş ve başlangıç fiyatına göre devasa bir düşüş olmuş. Proje resmi web sayfası 2018 yılından beri güncellenmiyor, yine sosyal medya ve telegramdaki topluluğunu kaybetmiş görünüyor. Muhtemelen başarısız bir girişim olarak tarihte yerini alacak.