Evde Diş Beyazlatan Doğal Yöntemler
Dişler insan vücudun en önemli organlarından biridir. İnsan yüzüne bakıldığı zaman yüzde gözlerden sonra en çok dikkat çeken kısım dişlerdir. İnsanların estetik anlayışlarının % 78’i diş estetiğini karşılanır. Dişler sadece fonksiyonel olarak değil aynı zamanda estetik açısından da insanların ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu estetik anlayışı yalnızca ağız bakımı ile sağlanabilir. Ancak bazen ağız bakımı yetersiz kalabilir ve ne kadar dikkat edersek edelim ağız sağlığımız tam manasıyla sağlanmaz ve bu noksan bakımdan kaynaklı olarak da dişlerimiz sararır. Çünkü ağız ve diş bakımı yapılsa bile besin almak amacıyla gün içinde birçok besin tüketiyoruz.
Diş Sararması Nedir?
Diş sararması gün içinde tüketilen çay kahve gibi bazı gıdaların ve sigara nargile puro gibi tütün mamullerinin tüketilmesiyle diş yüzeyinde oluşan bazı renk kayıpları ve deformasyonlardır. Bu ürünleri gün içinde fazla tüketilmesi ağız ve diş sağlığımızı bozar ve sağlık bütünlüğümüzü yitirmemize neden olur. Diş fırçalaması ağız bakım suları diş ipleri kullanımı da bir süre sonra dişlerin sararmamasını ve damakların çekilmesini engelleyemez. Dişte leke bırakacak ürünlerin kullanımına dikkat edilmeli ve hem sağlık hem de estetik açısından diş bütünlüğünü korumada fayda var.
Diş Sararmaları Genetik Miras mı Yoksa Sonradan mı Oluşur?
Diş sararmaları çoğu zaman dış etkenlere bağlı olsa da bazı vakalarda doğuştan kaynaklanabiliyor. Çünkü dişlerin de kendi içlerinde renkleri vardır ve bu renkler de tıpkı saç rengi, ten rengi gibi genetik aktarım olarak ebeveynlerden çocuklara geçebiliyor. Ancak ağız bakımının sağlanmasıyla diş yüzeyinin deformasyonunun artması önlenebilir ve diş rengi beyazlamasa bile daha da sararmasının önüne geçilebilir.
Diş Sararmaları Engellenebilir mi?
Diş sararmalarının engellenmesini önlemek için öncelikle dişlerin sararmasının kaynağını bulmak gerekir. Eğer çay kahve gibi ürünlerin tüketimi azalırsa dişlerde gözle görülür bir beyazlama farkı söz konusu olacaktır. Tütün mamüllerinin tüketimi de dişlerin kökünden itibaren kararmasına ve diş üstünde koyu bir tabaka oluşumuna neden olur. Tütün ürünlerinin kullanılmasının bırakılması ya da azaltılması da diş beyazlığı konusunda yavaş yavaş da olsa artacaktır ve daha sağlıklı daha beyaz gülüşleriniz olacaktır.
Diş Hekimlerinin Diş Beyazlatması Sağlıklı mıdır?
Ağız bakımının sağlanması ve dişleri lekelendirecek gıdaların tüketiminin dikkate alınması yapılması gereken işlemlerden sadece birkaçıdır. 6 ayda bir diş hekiminize periyodik muayenenizi takip etmeniz ve asla kaşımamanız gerekir. Çünkü sağlığınızla alakalı başka bir sorun dişlerinizin sararmasına neden oluyor olabilir. Diyabet gibi bazı kronik rahatsızlıklar ve antibiyotik kullanımı da diş etlerinin çekilmesine ve dişlerin sararmasına sebep olabileceği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ancak hastalıktan dolayı mı başka sebeplerden dolayı mı diş sararması yaşadığınızı sadece diş hekiminize giderek öğrenebilirsiniz. Dişin yapısında bulunan doğal flor elementinin bir takım işlemlerden geçerek ağız içi kullanıma uygun florür haline gelmesi ile bu florürün dişlere uygulanması da diş beyazlatmasını sağlar. Ancak bu işlemi sadece alanında uzmanlar yani diş hekimleri yapabilir.
Kendi İmkanlarımızla Diş Beyazlatmamız Mümkün mü?
Elbette diş beyazlatma işlemleri kimyasal yollarla gerçekleşse de doğal yollarla beyazlatmak bizler için daha güvenli ve daha konforlu olur. Diş beyazlatılmasını evde kendi imkanlarınızla yapabilmeniz için öncelikle günde 2 defa diş fırçalamayı bir rutin haline getirmeniz gerekmektedir. Diş beyazlatma yöntemlerini denerken dişlere fazla baskı uygulamamak ve bu yöntemleri haftada 2 ya da 3 gün tekrar etmekte fayda vardır. Aksi takdirde dişlerinizi fazla aşındırır ve diş kaybına sebep olabilirsiniz.
Diş Beyazlatan Ürünler
Diş beyazlatmada en çok kullanılan ürünlerden bir tanesi karbonattır. Temiz dişlerinizi haftada 2 kez karbonatla fırçalamak hem diş ve diş etinizdeki bakterileri öldürür hem de beyazlık sağlar. Elma sirkesi de tercih edilen diğer üründür. Elma sirkesiyle ağzınızı çalkalamanız hem ağız kokusunu giderir hem de dişlerinizi beyazlatır. Limon ve karbonat birlikte kullanımı dişlerinizi beyazlatmaya yardımcı olur ancak bu ürünleri bir arada çok dikkatli kullanmak gerekir. Muz kabuğu da içerdiği kalsiyum ve potasyum ile diş beyazlatmasında kullanılan ürünler arasında bulunuyor. Kabuğu dişerinize sürerek dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Çilek de diş temizliğinde kullanılan ürünlerden birisidir. Çileği püre haline getirip dişlerinizi fırçalarsanız dişlerinizin parlak canlı görünümünü tekrardan sağlamış olursunuz.