Çocuklarda Tuvalet Eğitiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuklarda Tuvalet Eğitiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuklarda Tuvalet Eğitiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuklarda Tuvalet Eğitiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Beze veda etmek, artık bebeklikten çocukluğa geçisin bir adımıdır. Hem aileler için hem de çocuk için rahatlama sağlayan tuvalet alışkanlığına geçiş pek de kolay olmaz. Çocuklar zamanı geldiği zaman mesane ve bağırsaklarının kontrolünü kendi başına sağlayabilirler. Yani ailelerin baskı yapması doğru değildir. Birçok aile ne yazık ki çocuklarını zorlayarak tuvalete alıştırmaya çalışır.

Bezden Çıkmak İçin En Uygun Yaş

Çocukların tuvalete alıştığı süreç karakter gelişimini etkileyen ve hassas bir dönemdir. Bu nedenle aileler oldukça bilinçli şekilde davranarak çocuklarının psikolojik durumlarını kötü yönde etkilememelidir.

Bu anlamda uzmanlar tarafından önerilen bezden çıkma yaşı genel olarak 1,5 ile 3 yaş arasındadır. Ancak yine de en makul zaman, çocukların tuvalet kontrolünü sağlayabildikleri  2 yaş sonrasıdır. Ayrıca bu dönemde çocuklar konuşarak da kendilerini ifade edebildikleri için aile açısından da alıştırma süreci daha kolay olur.

Çocuğum Bezden Çıkmak İçin Hazır mı?

Çocuğunuz aslında tuvalet eğitimi için hazır olduğunu size belli edecek davranışlarda bulunur. Bu tüyolar sizin işinizi kolaylaştırarak sürece başlama noktasında da yardımcı olur. Çocuğunuz artık bez takmak istemiyor ve altını kirlettiğinde eliyle çıkartmaya çalışıyorsa hazır demektir. Tuvaletini bezine yaptğında utanabilir ya da söyleyebilir. Ebeveynlerine özenerek tuvalete gitme isteği duyabilir. Konuşarak kendini ifade edebiliyor ve verdiğiniz talimatlı anlayıp yerine getiriyor olmalıdır. Çocuğunuzu tuvalete alıştırma sürecinde lazımlık kullanımı işinize yarayabilir. Ayrıca tuvalete sevdiği çizgifilm figürlerini yapıştırabilir ya da tuvalet eğitimi ile ilgili şarkılar dinleterek bu sürecin çocuğunuz için daha eğlenceli ve ilgi çekici olmasını sağlayabilirsiniz

Çocuğumu Nasıl Bezden Çıkaracağım?

Genelde erkek çocuklar babayı, kız çocuklar da anneyi örnek alırlar. Bu nedenle tuvalete çocuğunuzla giderek onun sizi izlemesini sağlayabilirsiniz. Tuvaleti nasıl kullandığınız, sonrasında neler yaptığınız çocuğunuza ilgi çekici gelecek ve taklit etmek isteyecektir. Çocuğunuzun bezini artık salnonda ya da odasında değil de tuvalette değiştirebilirsiniz. Böylece tuvalet ve bez arasında bir bağlantı kurar ve oraya alışmaya başlar. Çocuğunuzun altını değiştirirken onu incitecek davranışlardan kaçnın.

Belki uzun zamandır denediğiniz tuvalet alışkanlığı süreci bir türlü sonuçlanamamış olabilr. Bunu çocuğunuza yansıtmayın. Çocuğunuz tuvaletini yaptığı zaman pis, kötü yerine cici çıktı, bay bay yaptık gibi sözler kullanabilirsiniz. Çünkü eğer kötü terimler kullanırsanız çocuğunuz tuvalete alışmak yerine korkabilir. Bu nedenle çocuğunuza eğer kakanı tuvalete yaparsan altın her zaman tertemiz, mis gibi olur ve bu çok hoş bir durumdur, gibi cümleler kurabilirsiniz. Çocuğunuza kendi kendine külodunu indirip yukarı çekebilmesini öğretmeye çalışın. Bunu sen kendin başarabilirsin bence gibi şeyler söyleyerek teşvik edici olabilirsiniz. Tuvalet sonrası sifonun çekilmesi, tuvalet kağıdı kullanımı, ellerin yıkanması gibi davranışları da her defasında hatırlatın.

Tuvalet Eğitiminde Ödül Yöntemi

Çocuklarını tuvalet eğitimine alıştırmaya çalışan ebeveynlerin uygulaması gereken en iyi yöntem çocuğun ödüllendirilmesidir. Çocuğunuza, tuvaletini bezine yapmak yerine tuvalete yaparsa ne kadar doğru bir davranış olduğunu anlatın ve onu daima takdir edin. Çocuğunuza çişi ya da kakası geldiği zaman mutlaka tuvalete gitmesi gerektiğini güzelce anlatın. Elbette bu süreçte zaman zaman alta kaçırmalar olacaktır ve son derece normal bi durumdur. Bu tarz durumlarda çocuğunuzun kendini değersiz ve suçlu hissetmesine sebep olacak  davranışlarda bulunmayın. Çocuğunuz tuvalete çişini yaptığı zaman onu minik hediyelerle ödüllendirebilirsiniz. Böylece tuvalete alışma konusunda daha da heveslenerek alışma süreci hızlanmış olur.

Tuvalet Alışkanlığında 4 Yaş Çok Kritik!

Bütün çabalarınıza rağmen çocuğunuz 4 yaşına geldiği halde altına kaçırıyorsa doktora başvurmanız gerekir. Eğer yapılan muayenelerde herhangi bir sorun ortaya çıkmamışsa demekki sorun büyük ihtimalle psikolojik kaynaklıdır. Bu durumda bir psikologtan yardım alınarak süreç baştan değerlendirilip yeni bir yol haritası çizilebilir. Bazen de tuvalet alışkanlığı kazanan bir çocuk bir gün aniden alt ıslatmalarına geri dönebilir. Bu durumda da yine ilk önce tıbbi bir müdehale, sonrasında da sorunun psikolojik boyutu değerlendirilmelidir. Bazı çocuklarda yeni doğan bir kardeşe karşı kıskançlık ve kendisini değersiz hissetmeden dolayı alt ıslatmalar görülebilir. Bu tamamen çocuğunuzun sizin ilginizi üzerine çekmek için yaptığı bilinçli bir durumdur. Bazen de aile içi sorunlar ve huzursuz ev ortamı çocukların alt kaçırmalarına neden olabilir.

1 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir