Çocukların yüzde yirmisi bazı aralıklarla baş ağrısından şikayet ederler.
Çocuk ve Bebeklerde bu baş ağrıları, kendisi hastalık olabilir. Veya başka hastalığın belirtisi de olabilir.
Tabiki baş ağrısının çeşitli sebebi vardır.
Enfeksiyonel bir hastalıktan (boyun, burun, göz, diş, ya da kulak enfeksiyonları) gibi baş ağrısı yapar.
Baş ağrısının öteki sebepleri ise, çoğunlukla boyun bölgesi omurgasındaki hasarlar, beyin sıvısındaki akışkanlık sorunu, kafadaki hasar ve iltihaplar veya urlar, tansiyonun yüksekliği, ve de psikolojik sorunlar.
Çocuk ve Bebeklerdeki baş ağrısının bir başkası ise, migrendir.
Baş ağrısının sebebi, onu çoğaltan, yükselten faktörleri gözlemlerle bulabiliriz. Bebek veya çocuk doktorda derdini anlatamayacağı için bu iş bize düşüyor.
Doktorun yapacağı teşhisi kolaylaştırmak için, bebeğimizin ağrılarının başlama zamanı, süresi, ne yapınca arttığı vb. şartlarını gözlemleyerek anlamamız gerekiyor.
Çocuğumuzun başının ağrısından başka şikayetleri veya ateşi var mı? Vb bular hakkında bilgi sahibi olarak doktora gidiniz. Ama mutlaka doktora gidin. Yani baş ağrısı hiç hafife alınamaz.
Bruksizm (Diş Gıcırdatma)
Bruksizm, uyku sırasında dişleri sıkmak, gıcırdatmak ve çeneyi kenetlemektir. Bu normal olmayan bir durumdur ve oldukça rahatsız edici bir ses ortaya çıkar. Uyku sırasındaki diş gıcırdatma o kadar sesli olur ki, kişi uyanıkken aynı sesi çıkaramaz. Çağımızın hastalığı olan stresin, diş gıcırdatmanın en önemli nedeni olduğu düşünülmektedir.
Diş gıcırdatmanın şiddeti ve sıklığı, dişlerimize zarar verecek boyutlara ulaşabilir. Sürekli birbirine sürtünen dişlerin mineleri zarar görür ve dişlerin boyları kısalır. Köklerinde basınçtan dolayı kistik oluşumlar olur. Dişi, çene kemiğine bağlayan bağlarda gevşemeler olur ve bu yüzden dişlerde sallanmalar başlar.
Diş eti dokuları da zarar görür. Dokunulduğunda kanar ve gitgide koyu renkli bir görünüm alırlar. Ayrıca çene eklemindeki kıkırdak dokudaki tahribat yüzünden eklem şikayetleri ortaya çıkar. Eklem şikayetlerini oluşturan sebeplerden biri de sürtünme ile kısalan diş boylarıdır. Diş boylarının kısalması belirgin hale gelince hastanın dış görünümünü de etkiler.
Dişlerini sadece kenetleyen, sürtmeyen kişiler de vardır. Böyle kişilerde ses olayı yoktur fakat yine dişler ve diş dokuları üzerinde oluşan rahatsızlıklar ortaya çıkar.
Diş gıcırdatma ve diş sıkma işlemi sadece gece değil, stresli durumlara göre gündüz içinde geçerlidir. Kişi, olayı gündüz yapıyorsa gece de mutlaka yapıyordur. Sabah kalkıldığında eklemlerde, çiğneme kaslarında, baş ve boyuna yayılan ağrı, yorgunluk, yutkunma güçlüğü, dişlerde ağrı veya hassasiyet olması bruksizmin etkileridir.
Çözümü, stresi ortadan kaldırmak veya dişleri korumaya almaktır. Dişlerin korunması için; ağza, kişiye özel yapılan, silikon esaslı maddeden yapılmış bir gece plağı takılması tavsiye edilir. Bu koruyucu sayesinde şikayetlerin azaldığı ve tamamen ortadan kalktığı gözlemlenmiştir.
Çocukta Travma, Kafaya Darbe Alma- Çocukta düşme
Bütün çocuklar şu veya bu şekilde yaramazlardır. Kafalarını bir yere çarpar, düşer, düşürür, sıkıştırır bu ve bunun gibi bir çok sorun çocuklarda ortaya çıkar. Bu tür kazalar bizi üzüp canımızı sıksa da çoğunlukla hafiftir, ciddi sorunlara yol açmazlar. Ama bu olayların içinde en tehlikeli olanları çocukların kafaya darbe aldığı durumlardır.
Ancak kafanın arkasından çarpma ve aşağıda saydığımız belirtiler görülürse tehlikeli olabilir.
Çocuğunuzu hiç vakit kaybetmeden acil servise götürmeniz gerekmektedir. Bu arada doktorunuza haber verin. Bazı testler, radyolojik tetkikler yapılacaktır.
Çocuklarda kafaya darbe alma
Bilinç kaybı , nefes alma – vermede zorlanma, havale geçirme, 1 saatten fazla süren solgunluk, burun-kulak veya ağzından kan ve suya benzer sıvı gelme, durdurulamayan ağlama, huzursuzluk , kasılma – titreme nöbeti,
Aşırı uyku isteği, uyanmada zorluk, 1 saat içinde 2 defadan çok kusma, konuşma bozulması,
Gözlerini sabitleyememe , kol-bacak uzuvlarını normal hareket ettirememe, yürüyememe,
artan baş ağrısı.
Onu sakinleştirmeye çalışın.
Darbe alan yere soğuk bir kompres ya da buz uygulayın.
Kafasına darbe alan veya çarpan çocuk kesinlikle 24 saat gözleminiz altında olsun. Normal olmayan bir şey dikkatinizi çekerse doktorunuza özellikle anlatın .
Travma geçiren çocuk uyuyabilir.
Kesinlikle siz uyumayın. Sürekli gözünüz üzerinde 24 saat bekleyin.
NOT:
Aşağıda sayılan çocuk grubunda travma daha risklidir..
2 yaşından küçük olanlar
Boyundan yaralanmalar
Epileptik çocuklar, yani havale nöbetleri geçiren çocuklar.
Cildinde kolayca morluklar oluşanlar.
Hareket kusuru olan çocuklar. (felç gibi)
Gelişme geriliği olan çocuklar.
Kanamaya yatkınlığı olan çocuklar.