Çikolata Kisti Nedir Neden Olur?

Çikolata Kisti Nedir Neden Olur?

Çikolata Kisti Nedir Neden Olur?

Çikolata Kisti Nedir Neden Olur?

Halk arasında çikolata kisti diye bilinen ve pek çok kadında görülen endometriozis hastaya oldukça sıkıntı veren bir rahatsızlıktır. Normalde rahimin içinde bulunan doku tabakalarına ait hücreler rahimin dışına yerleşerek büyür ve çikolata kisti meydana gelir. Genellikle kadınların alt karın boşluğunda, mesane bölgesinde veya yumurtalıklarında görülür. Her adet döneminde dışarı atılan kan ve dokular bu kistin içinde birikir ve kahverengi bir hal alır. Bu sebeple hastalığa çikolata kisti adı verilir.

Çikolata Kistinin En Fazla Görüldüğü Yaş Grupları

Dünyada sık görülen bir hastalık olan çikolata kisti Türkiye’de ise yaklaşık 2 milyon kadında görülüyor. Yani ülkemizde her 5 kadından biri çikolata kisti probleminden mustarip. Genellikle 18-45 yaş aralığında ve hiç hamilelik yaşamayan kadınlarda görülür ancak üreme çağında olan kadınlarda da %5-10 arası görülür. Hiç gebelik yaşamamış kadınlarda ise bu oran %50’dir. Kişilerde çikolata kisti meydana gelmesinde genetik faktörler de etkilidir.

Çikolata Kisti Oluşumunun Ne Gibi Belirtiler Olur?

 Çikolata kistinin kadınlar üzerindeki belirtileri ve bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Çikolata kistinin önemli bulguları vardır. En yaygın görülen belirtilerin başında adet döneminde meydana gelen anormallikler gelir. Çünkü adet döneminde yaşanan çok şiddetli ağrılar ve kanamalar normal bir durum değildir ve mutlaka araştırılmalıdır. Hemen hemen her kadın adet döneminde kasık ve bel bölgesinde ağrısı çeker. Ama bu ağrıların birkaç günden daha fazla sürmesi beklenen bir durum değildir ve hekime başvurulmalıdır.

Çikolata kisti problemi bulunan kadınlar kendini devamlı yorgun ve stresli hissedebilir. Bunun yanında konsantrasyonda zorluk yaşanması da çikolata kistine işaret ediyor olabilir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında meydana gelen ağrı ve acı hissi, tuvalet sırasında acı çekmek ve zorlanma durumu, sırt, bel ve karın bölgesinde rahatsızlık verici ağrılar, idrardan kan gelmesi, zor hamile kalmak ya da kısırlık gibi belirtiler de çikolata kistini düşündürür.

Hastaya Çikolata Kisti Tanısı Nasıl Konur?

Hastada çikolata kisti şüphesi varsa doktor tarafından birtakım testler istenir. Doktorunuz sizi pelvik yani jinekolojik muayeneye alarak üreme organlarınızın detaylı incelemesini yapar. Bu muayene sırasında çikolata kisti saptanabilir. Bir diğer tanı koyma yöntemi de ultrason olarak karşımıza çıkar. Böylelikle hastanın üreme organları, doktora detaylı bilgiler verir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) de çikolata kistinin tespiti noktasında kullanılan bir testtir. Hem tanı koymak hem de cerrahi işlemin planlanması açısından yardımcı bir yöntemdir.

Endometrial dokuların rahimin dış kısmında yerleştikleri yer ve boyutları ile ilgili detaylı bir bilgi verir. Jinekologların genellikle gerekli gördüğü durumlarda faydalandığı laparoskopi, çikolata kistinin hem tanısı hem de tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. İşlem öncesi hastaya genel anestezi verilir ve göbek deliğine yakın bir noktadan girilerek operasyon başlar. Laparoskop, ucunda ışıklı bir kamera bulunan ince bir tüptür. Tespit edilen çikolata kistlerinin konumlandığı yer ve büyüklükleri incelenir. Gerekli görülen durumda doku örneği alınır. Bazen endometriozis oluşumları alınarak hem tanı hem de tedavi aynı ameliyat sırasında yapılmış olur.

Çikolata Kisti Tedavi Edilebilen Bir Rahatsızlık mıdır?

Kadınlarda oluşan çikolata kistleri yumurtlamaya engel olan bir sorundur. Bu nedenle çikolata kisti teşhisi ne kadar erken yapılırsa o kadar önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz belirtilerin görülmesi durumunda mutlaka vakit kaybedilmeden uzman bir jinekologtan yardım alınmalıdır. Çikolata kisti tedavisinde hastanın yaşı ve hastalığının seviye durumu önemli bir noktadır. Hastalığın kontrol altına alınması ve şikayetlerin azaltılması sağlanabilir.

Bazı hastalarda medikal tedavi tercih edilirken bazı hastalarda da cerrahi işleme başvurulabilir. Hormon tedavisi en çok başvurulan tedavi yöntemidir. Öncelikle ilaç tedavisi uygulanan hastadan yanıt alınamazsa o zaman cerrahi girişim gerekebilir.

Çikolata Kisti ve Yemek Yeme Alışkanlığı

Pek çok kadının problemi olan çikolata kisti tedavisinde önemli bir nokta da beslenme düzeni olarak bilinir. Beslenmenin, çikolata kisti tedavisindeki olumlu etkisi yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanan bir durumdur. Taze meyve ve sebzelerin mevsiminde yenmesi, bol miktarda balık ve Omega 3 içeren ürünlerin tüketilmesi, karbonhidrattan uzak durulması ve gün içinde bol miktarda su içilmesi bu hastalığı önleyici etkiler sağlar. Ayrıca işlenmiş gıdalardan, et ve yağdan uzak durulması da önemli bir faktördür.

2 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir