Soru: Dideral gibi Beta Blocker ilaçlar nasıl çalışır? Sosyal fobim değil de direk sunum heyecanı sınav heyecanı gibi şeyler yaşıyorum sıkıntı olmaya başladı büyük sınavlarımda daha çok bir yan etkisini göremedim, bu ilaçların zararı var mıdır?
Cevap: Beta bloker ajanlar myokard ve damarlardaki beta reseptörleri bloke ederler bu sayede kalp atım hızı azalır kan basıncı düşer ellerdeki tremor azalır. Ama bu ajanlar sedatif değildir. Beraberinde bronkospazm ciddi bradikardi ve ciddi hiopansiyona yol açabilirler eğer bir süre düzenli kullanılırlarsa asla birden kesilmemeleri gerekir. Sizin ihtiyacınız olan ajanlar betablokerler değil öncelikle bilişsel terapiler eğer yeterli olmaz ise benzodiazepinler olmalıdır.
Her ilacın yan etkileri var. Bu nedenle bu ilacı uzmanı haricinde kimsenin tavsiyesiyle kullanmayın. Başınıza gelecek şeylerden arkadaşlarınızı sorumlu tutamazsınız. Ama doktorunuzu sorumlu tutabilirsiniz, çünkü kendisi literatüre, yılların deneyimine ve sizi tanımasına dayanarak karar veriyor.
Beta blocker ne yapar, önce kısaca onu yazayım. Tüm kaslarımızda (buna cinsel organ ve kalp de dahil) beta reseptörler bulunur. Adrenalin hormonu salgıladığımızda (savaş-kaç durumları, aşırı duygulanımlar) beta reseptörleri bu hormonları kas hücrelerine taşır. Bu hormonlar kaslarımızın kasılma şiddetini arttırarak, tehlikeli durumlara karşı daha iyi yanıt vermemizi sağlar. Beta blocker’lar yalancı anahtarlardır, beta reseptörlerine yerleşerek kasların adrenaline karşı duyarlılığını engellerler. Bir tür takometre gibidir; aracın hızını takometrenin üzerine çıkaramazsınız. Kalp krizlerini önleme amacıyla da kullanılır.
Beta blocker aldığınızda neler olur?
Nabzınız önemli oranda düşer. Örneğin bir bisiklet sürücüsü blocker almadığında bir antrenmanı ortalama nabzı 150 bpm olacaksa, beta blocker kullandığımızda 120 bpm’e düşüyor. Aynı şey dinlenik nabızda da geçerli. Sporcuların dinlenik nabzı düşüktür. 40-50 arasında seyreder. Neden? Nabzın düşük olması iyi ama, vücudunuz buna alışık değilse, bu değer birden 30’lara düştüğünde hayati sınırlara ulaşırsınız. Bu verdiğim örnek sadece bir tanesi. Daha bir sürü riski var.