Rota virüsü olarak adlandırılıp tüm dünyada çocukların ağır ishal vakası ile hastaneye yatırılmasına sebep olan bir virüstür. Bu virüsün ne den olduğu ishal ve kusma sonucundan birçok çocuk hastaneye yatmakta ve maalesef bazıları ise hayatını kaybetmektedir.
Çocuklarda ilk olarak kusma ve ateşle başlayarak ardından oldukça sulu ishal durumu yaşanır. İştah azalır. Aşırı su kaybını önlemek için hastaneye yatırarak serum tedavisi uygulamaktan başka çarede kalmaz. Bu kusma, ateş ve ishal bebekleri perişan bir hale sokar.
Rota Virüsüne Karşı Nasıl Bir Önlem Alınmalı?
Yazıda Neler Var?
Rota virüsüne karşı evde yapabileceğiniz hiçbir önlem yoktur. Rota virüsü salgınına yakalanan bebek acil olarak hastaneye yatırılarak tedavi edilir.
Bebekleri özellikle oldukça sarsan bu ishalle karşı en iyi önlem rota virüsü aşısını uygulatmadır. Ağız yolu ile verilen bu aşı rota virüsüne karşı bir antikor oluşturur. Rota virüsüne karşı aşılanmış olan bebeklerde, rota virüsü salgınına yakalanması durumunda yüzde doksan beşe varan bir oranda koruma sağlanır.
Rota Virüsü Aşısı Ne Zaman Uygulanır?
Rota Virüsünün ilk dozu bebeğin altıncı haftası ile üç aylık zaman dilimi içinde yapılır. Doktorlar üçüncü aydan sonra bu aşının ilk dozunun verilmesini önermezler. Üç ayın sonrasında aşının il dozu yan etki yaratabilir. Fakat üç aydan önce burulan hiçbir dozda bu zamana kadar yan etkiye rastlanamadı. İkinci doz ise yedi ay bitmeden uygulanması gerekir.