Bebeklerde Diş Çıkarma Sorununa Kesin Çözüm

 Bebeklerde Diş Çıkarma Sorununa Kesin Çözüm

 Bebeklerde Diş Çıkarma Sorununa Kesin Çözüm

Bebeklerde Diş Çıkarma Sorununa Kesin Çözüm

Bebeğiniz her yeni güne farklı değişimlerle başlar. Motor becerileri gelişir ve hareket kabiliyetleri de günden güne hız kazanır. Meydan gelen güzel ve heyecan verici  gelişmelerden biri de şüphesiz ki bebeğinizin diş çıkarma macerasına adım atmasıdır. Bebekler genellikle 6. ay itibariyle diş çıkarmaya başlasa da bu durum bebekten bebeğe göre farklılık gösterebilir. Ağzında diş ile doğan bebekler olabildiği gibi 1 yaşında diş çıkaran bebekler de yok değildir. Bu tarz istisnai durumlara sık rastlanır ve endişelenecek bir şey değildir. Ancak diş çıkarma sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

 

Bebeğim Diş Çıkardığını Bana Nasıl Anlatır

Her bebek için gelişim ve diş çıkarma dönemi farklıdır. Bazı bebekler diş çıkarma dönemini ağrı ve rahatsızlık olmadan atlatabilir. Ancak bazı bebekler için diş çıkarma süreci tam bir kabusa dönüşebilir. Dönemi zor atlatan bu bebeklerde iştah kesilmesi, kilo kaybı ve huzursuzluk gibi belirtiler başroldedir. Diş çıkaran bebeklerde ateş sıkça görülebilir. Bu tarz durumlar hem bebek hem aile için son derece yıpratıcı olabilir.

Rahatsızlık hisseden bebek, gece uykusundan ağlayarak uyanabilir. Salya ve tükürüklerinde artış gözlenebilir. Ağız çevresinde döküntü tarzı kızarıklıklar oluşabilir. Bebeğinizin damağı kaşındığı için ellerini devamlı ağzına götürebilir. Ayrıca eline aldığı her şeyi diş kaşıyıcısı zannedebilir. Hafif öksürük de olabilir.

Bebeklerin Dişleri Hangi Sıra İle Çıkar?

Bebeklerinizin dişleri belirli bir sıra ile çıkar. Genellikle bebeklerin alt ön dişleri aynı anda çıkar ama bazen böyle olmaya da bilir. Ayrıca alt ön dişler sıralamada ilk baştadır. Sonrasında üst dişler çıkararak bebeğiniz çok sevimli bir hal alır. Daha sonra yan dişler ve köpek dişlerinin çıkmasıyla diş çıkarma süreci tamamlanır ve hem aile hem de bebek rahat bir nefes alır. Bebeklerin diş çıkarma dönemi genelde üçüncü ayda başlayıp 16. aya kadar sürebilir. Ama tam anlamıyla asıl diş çıkarma döneminin başlama zamanı 6. aydır.

Diş Çıkaran Bebeğinize Devamlı Sarılın

Diş çıkarma döneminde olan bebeğiniz bu dönemde daha fazla ten teması ve ilgiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle anne-baba olarak bebeğinizi sık sık kucağınıza alarak yanında olduğunuzu hissetmesini sağlayın. Onu rahatlatacak pozisyonlarda tutarak dikkatini farklı noktalara çekmeye çalışın.

Unutulmamalıdır ki diş çıkarma dönemi bebekler için zorlu bir süreç olabilir. Ancak diş çıkarma dönemi bebeğinizi hastalandıran bir tehlike yaratmaz. Bazen çocuğunuzun diş çıkarma dönemi ile aynı zamanda gerçekleşen şiddetli ateş durumlarında farklı bir sağlık problemi söz konusu olabilir. Bebekler diş çıkarma döneminde hastalıklara açık olur. Çünkü vücudun direnci düşer.

Diş Çıkarma Sürecinde Bebeğin İçin Yapabileceklerim Neler

Bebeğiniz diş çıkardığını size belli eden davranışlarda bulunacaktır. Damak kaşıntısı ve huzursuzluğu olan bebeğinizin eli sürekli ağzındadır. Siz de bebeğinize yardımcı olmak adına damaklarına eliniz ile masaj yaparak biraz daha rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ancak şiddetli ve inatçı ateş (38 derece) ve ağrı durumlarında mutlaka doktora gitmelisiniz. Çünkü her ağrı ve ateş dişlerle ilgili olmayabilir. Sürekli ağlayan ve ilaçlarla düşmeyen bir ateş mevcutsa vakit kaybetmeden doktora gitmek en doğru olandır. Bebeğinizin dişlerine soğuk meyveler sürerek de onu rahatlatabilirsiniz. Ya da bu meyveleri bir file içine koyarak çocuğunuzun kendi başına emmesini sağlayabilirsiniz. Yine diş kaşıma oyuncağını buzdolabında tuttuktan sonra bebeğinize verebilirsiniz. Bebeğinizin diş çıkarma süreci tamamlandığında toplam 20 tane süt dişi olur. Bunların 10’u alt damakta 10’u üst damakta yer alır.

Bebeğiniz Diş Fırçalamaya Başlayabilir

Bebeğinizin diş çıkarma süreci tamamen bitmiş olmasa da yavaş yavaş diş fırçalama alışkanlığı edinmeye başlayabilir. Eline minik bir fırça verilerek dişlerine sürtmesi sağlanabilir. Sizin de yardımlarınızla çocuğunuz diş fırçalamaya alışmaya başlar. Oyun haline getirerek diş fırçalamayı çocuğunuzda bir rutin haline getirebilirsiniz. Diş hekiminiz çocuğunuz için uygun bir diş fırçası ve macunu önerecektir. Bebeğiniz tüm besinleri yemeye başladığında ise ona şeker ve tatlı gibi dişlere zarar verebilecek yiyecekler yedirmek yerine taze meyve ve sebzeleri tercih edebilirsiniz. Çocuğunuzu gazlı içecekler, şekerlemeler ve lolipoplardan uzak tutarsanız hem genel sağlığı hem de diş sağlığı açısından doğru bir davranış olacaktır.

1 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir