Ayakta gut hastalığı, gut hastalığı romatizmal olan bir hastalıktır. Diğer hastalıklardan da farkıysa zaman zaman ortaya çıkar ayak baş parmağında daha fazla görülmektedir veya iltihaplı olan bir hastalıktır. Bu hastalık kadınlara göre erkeklerde ise daha çok görülmektedir. Kadınlarda menopoz dönemlerinden sonrada kendini göstermektedir. Erkeklerdeyse 40-60 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Halk arasında da bu hastalığa zengin hastalığı adı verilmektedir.
Ayakta gut hastalığının nedenleri
Ayakta gut hastalığının nedeni vücuttaki ürik asit miktarının dokularda yada kanda artmasıdır. Kronik böbrek iltihabı olanlar ve idrar söktürücü ilaç kullanan kişilerde ise ürik asit miktarı artar yada gut hastalığının oluşmasına sebep olmaktadır. Bu hastalıkta yüksek tansiyon, obezite yada şeker hastalığını da tetiklemektedir. Gut hastalığı bir çok hastalık gibi kalıtsal olabilmektedir. Gençlerde nadiren görülebilen bu hastalık yaş ilerledikçe görülme oranında artış olabilmektedir. Birde gut hastalığına neden olan alkol, sigara yada şişmanlık gut hastalığının ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.
Ayrıca gut hastalığı olan kişiler kırmızı etten uzak durmalı ve kabuklu olan deniz ürünleri ise fazla tüketmemelidir. Bunların yerine B vitamini açısından zengin zengin olan gıdalar yada kahve tüketmeye özen göstermeleri gerekmektedir.
Ayakta gut hastalığının belirtileri
Gut hastalığı özellikle ataklar halinde ortaya çıkabilmektedir. Eklemlerde şişme yada ağrı olabilmektedir. Genellikle gut hastalığı ayak baş parmağında görülür ise ayak bilekleri, diz yada dirsek eklemlerinde görülebilmektedir. Ataklar çok fazla şiddetlidir, parmaklarda kızarma, şişme yada ağrı meydana gelebilmektedir. Bu ağrılar o kadar şiddetlidir ki gece tuttuğu zaman insanı uykusundan uyandıracak kadar rahatsız edebilmektedir. Bu hastalık geçmiş gibi görünse bile zaman zaman atak yapabilmektedir. Gut hastalığı ancak yapılan kan testine vücuttaki ürik asidin yüksekliğinden anlaşılmaktadır. Eklemlerde hareket ete zorluğu yaşanır, eklemlerde şekil bozukluğu görülebilir yada hatta bu şekil bozuklukları eklemlerin hareket etmesini yada yerine getirmesine neden olabilmektedir.
Gut hastalığı ayak şişmesi denince ilk akla gelen şey ayaktaki dengesiz şişliklerdir. Gut hastalığı ise eklemlerde aniden ortaya çıkar. Bu hastalığın ilk evrelerinde eklemlerde hassasiyet oluşur Daha sonrasında eklemlerde şişlik, kızarıklık ve ilerleyen zamanlarda kendini vücutta sıcaklık artışı nöbetleri şeklinde gösterir. Genelde daha çok ayak bileği el bileklerinde ayakların baş parmaklarında ve daha çok dirseklerde şişlik görülür. Çok azda olsa kalça, omurga ve omuzlarda tutulmalar olur. Gut hastalığı üç evreden oluşur. Bu evrelerden bazıları akut atak interkritik atak ve kronik gut atağı diye bölümlerden oluşurlar.
Gut hastalığında ne şikayetler oluşur?
Gut hastalığı ayak şişmesi her insanı eşit şekilde etkilemez. Bazı insanlar ömür boyunca bir tek atak geçirirken bir problem yaşamazlar ancak Bazı insanlar eklemlerinde şiddetli ağrı oluşurken eklemlerde kalıcı hasar bırakarak kronik bir şekilde ataklar oluşturur. Gut hastalığı uygun bir tedavi yöntemi ile atakları azaltarak alevlenme sıklığı kontrol altına alınır. Ve eklem hasarlarının tamamen ortadan kalkması mümkün olabilir. Ataklar aniden başlar ve sıklıkla güzel bol kırmızı etli bir akşam yemeğinden sonra ve yemeğin üzerine alınan aşırı derecede alkolle birlikte gece geç saatlerde ataklar başlar. Ve gece yarısı şiddetli bir eklem ağrısı ile aniden uykudan uyandırır. Bu denli şiddetli ağrının sebebi ürik asit kristallerinin eklemlerde birikmesidir. Ürik asit vücudunuzda bulunan hücre döngüsü nedeni ile ortaya çıkan ve vücutta bulunan normal bir maddedir.
Kanın içerisinde erimiş bir halde bulunur. Ve böbreklerin sayesinde idrarla dışarı atılır. Gut hastalığında genelde idrar düzeyinde kan daha çok yükselmiş görülür. Ve bu durum eklemlerde ve bazı dokularda birikim yapar. Bu birikime tofis adı verilir. Ancak bu duruma daha çok halk arasında eklem iltihabı denir.
Gut hastalığı ayak şişmesi tetikleyen nedenler teşhis ve tedavisi
Aniden oluşan çok ağrılı eklem ataklarında eklemlerde ve eklem etrafında oluşan hassasiyet ve eklem etrafında deride parlak kırmızı renk değişimi ciltte soyulma ve döküntü oluşturur. Gut atakları aşırı alkol kullanımı yanlış ve aşırı beslenme çok fazla kırmızı et tüketimi ve cerrahi operasyonlar geçirmek tetikler. Aniden gelişen hastalıklarda ve yanlış yapılan diyetlerde herhangi bir kaza sonrası oluşan eklem travması sonrasında ve yanlış tedavilerle ilaç kullanımı ve idrar söktürücüler Gut hastalığında neden olan sebepler arasında yer almaktadır. Her yaştan insan gut hastalığına yakalanabilirken genellikle 50’li yaşlardaki erkeklerde daha fazla görülür. Ayrıca bayanlarda ve özellikle menopoza girmiş bayanlarda Gut hastalığı görülür. Bu rahatsızlığın tanısı vücudunuzdan alınan kan ve idrar tahlilleri sonrasında anlaşılır Ancak bazen Gut hastalığını diğer hastalıklardan ayırabilmek için ağrıyan eklemlerden sıvı alınarak hastalığın teşhisi tam olarak yapılır. Ayrıca doktorunuz ağrılarınızı hafifletmek için ağrı kesiciler iltihap gidericiler ve kortizonlu ilaçlar tavsiye edebilir.
Dizde Gut Hastalığı
Yazıda Neler Var?
Gut hastalığı kişilerde genel olarak eklem yapıya sahip olan kısımlarda görülen bir rahatsızlıktır. Eklem bölgelerinde aşırı bir şekilde ağrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik ve eklem bölgesinde aşırı ısı artışı ve bu tüm olaylara bağlı olarak şiddetli ataklar görülmektedir. Gut hastalığı genel olarak erkeklerde görülen ve ortalama olarak 50-55 yaş aralığında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bazen küçük yaşlarda da ortaya çıkabilir. Fakat kadınlar da erkeklere göre bu hastalığın görülmesi daha az olmaktadır. Bayanlar da ise gene olarak menopoz dönemine girmiş kadınlar da bu hastalığa yakalanma riski daha fazladır. Gut hastalığı eklem yapılarından genel olarak ayak ve el parmaklarında bulunan eklem yapılarını etkiler. Fakat bu yapıların yanı sıra dizde, ayak ve el bileklerinde ve kol da bulunan dirsek yapısında da oluşmaktadır.
Dizde Gut Hastalığı Nedenleri ve Tedavisi;
Dizde ve diğer bölgelerde görülen gut hastalığında kişilerde belirli başlı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler ani, şiddetli eklem ağrıları, eklem bölgelerinde ve diz kapağında şişme, gut hastalığının olduğu bölgede soyulma ve döküntü oluşumu, eklem bölgelerinde aşırı bir şekilde hassasiyet oluşumu görülmektedir.
Kişilerde bu hastalığın belirtilerini çok fazla bir şekilde tetikleyen faktörler yer almaktadır. Bu faktörler ise; aşırı alkol alımı, aşırı bir şekilde kırmızı et tüketimi, ameliyat olunması, yapılan yanlış diyet uygulamaları, eklem travmaları ve yanlış ilaç kullanımları gibi olaylar etkilemektedir. Gut hastalığının diz bölgesinde veya diğer bölgelerde oluşmasına neden olan en önemli faktör ise canlı vücudunda fazla miktarda ürik asit birikmesi sonucu açığa çıkmaktadır. Ürik asit fazlalığı ise kişide bir takım yıkım olayları sonucu ortaya çıkması ile beraber bazı besin grupları olan deniz ürünleri, kırmızı et ve bakliyat gibi ürünlerin çok fazla tüketilmesi sonucu da ortaya çıkmaktadır. Ayrıca gut hastalığı bazı kişilerde ise genetik olarak kalıtsal bir şekilde kişiden kişilere aktarımı söz konusudur. Gut hastalığına tedavi olarak ise çok farklı çeşitte bulunan ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavinin yanı sıra bu hastalığa sahip kişilere diyet programı hazırlanır. Eğer bu hastalığa sahip kişi alkol tüketimi var ise alkol yasaklanır. Tüm bu tedavilere rağmen sonuç yoksa cerrahi müdahale edilmesi söz konusudur.