3 Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

3 Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

3 Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

3 Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

Çocukların 2 yaş dönemi çoğu aile için zorlu geçen bir süreçtir. Ancak 3 yaş dönemi malesef biraz daha zor geçer. Bu dönemde meydana gelen ağlama krizleri, çocukların benlik ispat etme çabasıdır. Her şeyi, ben kendim yaparım  ısrarında olmaları, anne babaları zaman zaman çaresiz bırakır. Anne babalar ve çocuk arasında adeta mücadeleye dönüşebilen 3 yaş sendromunda çocuğu anlamaya çalışmak en doğru yoldur. Böylece 3 yaş dönemi de daha kolay şekilde atlatılır.

3 Yaş Sendromu Döneminde Yaşananlar Zorluklar

Çocuk, 3 yaşına girmesi ile beraber  bağımsızlık ilanı yaparak anne ve babalarını dize getirmeye çalışır. Bu dönemde çocuklar genellikle yardım kabul etmezler. Örneğin; çocuk ellerini yıkamaya çalışırken ya da yemeğini yerken anne yardım etmeye çalışır ancak sonuç hüsrandır. Çünkü çoğu zaman yardım etmek isteyen ebeveyn çocuk tarafından reddedilir, hatta ağlama krizine girebilir. Her şeyi ben kendim yapabilirim isteğiyle hareket etme çabaları aileleri zor durumda bırakır.

Bu dönemde sosyalleşmeye ihtiyaç duyan çocuklar sürekli sohbet etme ve soru sorma eğiliminde olur. Bu zamana kadar hep anne babası ile zaman geçirmek isteyen çocuk 3 yaş itibari ile artık yaşıtlarıyla iletişim kurmak ister. Bununla birlikte mevsime uygun olmasa da kendi seçtiği kıyafetleri giymek konusunda ısrarcı olur ve sadece kendi istediği yiyecekleri yer.

3 Yaş Sendromu Nasıl Başlar

3 yaş dönemindeki çocuklar kendi benliğini kanıtlama noktasında ısrarcı tavır sergiler. Her ortamda ve aktivitede bizzat yer almak ve söz hakkına sahip olduğunu ispat etmek ister. Arkadaş çevresi edinme konusunda da isteklidir ve sosyalleşme arayışı içine girer. Eğer bir çocuk özgüven sorunu yaşar ve yeterince sosyalleşemezse 3 yaş sendromu başlayabilir. Bu süreçteki çocuk öfke nöbetleri ve inatlaşmaları ile göz çarpar ve genelde söylenilenin aksini yapmak ister. ,

Burada çocuk ailelere ”ben kendi istediğimi yaparım” mesajı vererek benliğini ispatlar. Ayrıca bu dönemde çocuklar kendilerine görev verilmesine bayılırlar. Sizinle temizlik yapmak, mutfakta vakit geçirmek ve işlerinize ortak olmaları onları mutlu eder ve değerli hissettirir. Bu nedenle 3 yaş sendromuna giren çocuklarımızı yaptığımız işlere dahil edip minik görevler yapabiliriz.

3 Yaş Sendromu Neden 2 Yaş Sendromuna Göre Daha Zordur

2 yaşında olan çocuklar çok fazla konuşmazlar ama 3 yaş döneminde ise susmalarını beklemek boşunadır. 2 yaşındayken girdikleri ağlama krizlerine bir de etrafa zarar verme veya vurma gibi davranışlar da eklenir. 2 yaşındayken genelde hemen hemen her şeyi yiyebilirler ancak 3 yaşına gelen bir çocuk bu konuda aileleri zorlayarak önüne sunulan çoğu yemeği reddeder. Çocuklarınızın banyo süreçleri 3 yaş döneminde uzun vaktinizi alabilir çünkü banyo yaparken suyun içinde oyun oynamak çok hoşlarına gider.  3 yaş dönemi tuvalet alışkanlığının başlangıç zamanları olduğu için bu da aileler için zorlayıcı bir süreçtir.

Çocuğunuz Her şeyi Kendi Başına mı Yapmak İstiyor 

3 yaşında olan bir çocuk artık her konuda söz sahibidir. Markete gitmek bile artık işkenceye dönüşebilir. Çünkü çocuğunuz sürekli sepete bir şeyler atmak isteyebilir.  Bu dönemde kirlenmek çok hoşlarına gider. Her şeyi tek başlarına yapmak onları mutlu eder. Ve 3 yaşındaki bir çocuk anne babasını yönetmekten zevk alır.

Aileler 3 Yaş Sendromuna Karşı Nasıl Bir Tutum Sergilemeli 

3 yaş sendromu yaşanan dönemde aileler ne çok kuralcı ne de fazla serbest olmalıdır. Bu dönemde yapılacak en doğru şey çocuğunuzu anlamaya çalışarak empati kurmaktır. Eğer yerine getirebileceğiniz bir isteği varsa yapmaktan çekinmeyin. Ancak sizi zor duruma sokabilecek ya da doğru olmayan bir talebi varsa o zaman kural koymanız ve hayır demeniz yerinde olur.

Çocuğunuzla inatlaşarak isteğinden vazgeçirmeye çalışmanız boşa kürek çekmenizden başka işe yaramaz. Eğer bir konuda çocuğa hayır deniliyorsa bu konuda anne baba hemfikir olmalıdır. Eğer anne evet, baba hayır derse çocuğun hem kafası karışır hem de evet diyen tarafı bir dahaki sefere kullanmayı akıl eder. Çocuğunuza, yaşının gerektirdiği şekilde kurallar koymanız onun okul döneminde de getirilen kurallara uyum sağlaması açısından yararına olacaktır.

1 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir